Обележен Међународни дан старијих особа

Београд, 01. октобар 2018. године – Међународни дан старијих особа обележава се данас, а у Београду је поводом тога организовaна конференција „Слављење старијих бораца за људска права“, на којој су представници локалних самоуправа широм Србије разговарали о проблемима са којима се најстарији суграђани суочавају.

Учесници су навели да је поред економске сигурности важно радити и на рушењу предрасуда које се везују за старије људе као и на међугенерацијској сарадњи.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић навела је да је успех садашње владе сто се о проблемима са којима се суочавају старији говори сваки дан и подвукла да су председник Србије и влада посвећени раду на побољшању положаја старијих грађана о чему сведочи и највљено повећање пензија у висини од девет до 13 одсто.

„Свако друштво почива на мудрости најстаријих грађана, они су се одрицали и претрпели болан рез и мање пензије за добробит свих нас“, навела је Пауновић и истакла да сви грађани Србије дугују велику захвалност пензионерима.

Поред економске сигурности, важно је да се ради и на проблемима дискриминације и маргинализације старих лица, каже она и додаје да је важна и комуникација која може подсетити младе у ужурбаном времену шта су приоритети.

Председница управког одбора Удружења „Снага пријатељства“ Надежда Сатарић рекла је да је Србија земља старих који чине већину становништва, те да је зато велики изазов збрињавање старијих особа.

„Желимо данас да пошаљемо поруку да смо ту и да можемо да учествујемо и помажемо својим заједницама и друштву у целини“, казала је Сатарић.

Додаје, да је свака пета старија особа претрпела неку врсту насиља у породици, али да већина о томе не говори из страха, срамоте или незњања.

Посебно је, каже, тежак положај старијих жена које су често економски зависне, од њих се очекује да негују болесне чланове породице, а уколико живе саме немају помоћ.

Она је такође похвaлила повећање пензија и додала да је то добар корак, али да је важно и да друштво у целини обрати пажњу на старије, јер усамљеност може бити тежа од немаштине.

Представница Смедеревске Паланке Гордана Цветковић каже да су проблеми старијих специфични и да је важно радити на њиховој превенцији док Милка Игњатовић из Крагујевца сматра да се стари разликују међу собом али да им је свима заједничко што су рањива друштвена група.

Посебно истиче тежак положај старих на селу и наводи да је међугенерацијска сарадња један од начина да и млади и стари обогате живот.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић каже да је скупштина изгласала укидање Закона о смањењу пензија те да иако то није много ипак представља корак ка повећању стандарда старих.

Каже да је скупштина као и сви остали чиниоци власти посвећена враћању достојанства Србији која треба да буде земља где млади остају, а старији живе достојно.

„Главни проблем Србије је демографски, желимо да повећамо број становника и да имамо што више младих, а за то нам треба економска снага, мир и стабилност“, навео је Маринковић.

Истиче, да је Скупштина Србије отворена за старије грађане, за скупове које желе да организују, све проблеме, примедбе и сугестије.

Канцеларија за људска и мањинска права организовала је пловидбу Савом и Дунавом и пригодан музички програм за више од стотину старијих грађана из Београда и целе Србије. Пловидба је организована након конференције која је одржана у Палати Србија.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална Скупштина УН 14. децембра 1990, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.

 

(Тањуг)

 

Медијске објаве:

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&GalID=371237&vs=1&page=0;
https://informer.rs/vesti/drustvo/402362/obelezen-medjunarodni-dan-starijih-osoba;
https://kcnonline.rs/medunarodni-dan-starih/;
https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3129719/obelezili-svoj-dan-stariji-beogradjani-uzivali-u-plesu-i-plovidbi;
https://www.krstarica.com/vesti/politika/stariji-gradjani-obelezili-svoj-dan-plovidbom/