Одржан Координациони састанак о Програму сеоских домаћинстава

Одржан Координациони састанак о Програму сеоских домаћинстава

У Канцеларији за људска и мањинска права, одржан је први координациони састанак посвећен Програму сеоских домаћинстава, који је саставни део Акционог плана Града Београда за пресељење становника новоформираних насеља Макиш 1, Макиш 2, Ресник, Јабучки Рит и Кијево, усвојеног у фебруару 2013. године.

Директорка Канцеларије Сузана Пауновић, упознала је присутне са разлозима за заказивање овог састанка, као и са задацима чланова Координационог тела. Састанку су пристуствовали представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Града Београда, Републичке агенције за становање, Националног савета ромске националне мањине, Делегације ЕУ, УНОПС-а, Канцеларије сталног представника УН-а, Мисије ОЕБС-а и Данског савета за избеглице.

У оквиру реализације Акционог плана Београда предвиђено је да 30 сеоских кућа буде купљено у оквиру програма „Техничка подршка Канцеларији за људска и мањинска права у спровођењу Стратегије за унапређење положаја Рома“ који имплементира Мисија ОЕБС-а уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну развојну помоћ- СИДА. На састанку је представљен модел односно све фазе у реализацији ове компоненте акционог плана, који је припремио и представио Дански савет за избеглице. Уједно, присутни су упознати и са информацијама које ће бити представљене свим потенцијалним корисницима овог модела становања. На састанку су размотрена и нека од питања везаних за одрживост овог модела, његову ефикасну реализацију и потенцијална ограничења, а понуђена су и решења која ће се се анализирати у наставку консултативног процеса како би се свим ромским породицима обезбедило одрживо стамбено решење и адекватна интеграција у локалну и ширу заједницу.