Одржана конференција у Палати ,,Србија“

Перспективе сарадње организација цивилног друштва и локалних самоуправа

Конференција под називом ,,Перспективе сарадње организација цивилног друштва и локалних самоуправа“ је одржана у Београду, у Палати ,,Србија“, 21. маја 2013. године, у организацији Асоцијације Дуга у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права а уз подршку Амбасаде САД у Београду.

На конференцији су учествовали представници/е 59 јединица локалне самоуправе у којима Асоцијација Дуга спроводи своје активности, представници/е, Министарства здравља Републике Србије, Амбасаде САД, Америчког савета за међународно образовање, Светске здравствене организације, Института за одрживе заједнице, Балканског фонда за локалне иницијативе, Црвеног крста Србије.

Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права је на конференцији говорила о методологији и самом процесу припреме Стратегије борбе против дискриминације Републике Србије, о главним сегментима стратегије, као и о могућностима и модалитетима успешног спровођења стратегије на локалном нивоу, између осталог, путем активне сарадње организација цивилног друштва и локалних власти. Она је истакла успешну дугогодишњу сарадњу са Асоцијацијом Дуга и важну улогу коју она и друге организације цивилног друштва имају у борби против дискриминације и промоцији толеранције, као и у процесу унапређивања положаја рањивих група становништва. Као посебно значајну Пауновићева је истакла улогу организација цивилног друштва процесу припреме Стратегије борбе против дискриминације која  се огледа у томе што су током припреме у тематским групама изнели своја непосредна искуства са терена у раду са особама које припадају осетљивим групама становништва, као и са жртвама дискриминације и узевши у обзир реално стање људских и мањинских права и ситуацију на терену предложили мере чија примена треба да доведе до спречавања дискриминације, односно до унапређивања положаја особа које спадају у 9 осетљивих друштвених група.

Аташе за медије Амбасаде САД Stephen Stark и Милена Оташевић координаторка програма ,,Отворени свет“ су представили програм ,,Отворени свет“ који је омогућио да Александар Прица из Асоцијације Дуга заједно са више од 180 младих лидера из организација цивилног друштва, државних институција, политичких партија и академске заједнице од 2012. године, од када овај програм постоји у Србији, уз подршку Амбасаде САД и Конгреса САД оду на студијско путовање у САД и упознају се са искуствима и примерима добре праксе појединаца и институција које раде у истој или сродним областима, као и да се успоставе професионални контакти и сарадња како са институцијама и организацијама из САД тако и у самој Србији, у циљу примене стечених знања у Србији, уз логистичку, стручну и финансијску подршку амбасаде САД и Америчког савета за међународно образовање.

Александар Прица, представник УО Асоцијације Дуга, је током Конференције представио најзаначајније аспекте његовог учешћа у програму ,,Отворени свет“. По његовим речима, према процени Асоцијације Дуга из Шапца свака од обухваћених 59 јединица локалне самоуправе би требало, након што се повуку страни донатори да издвоји годишње приближно 130.000,00 РСД да би Асоцијација Дуга наставила да спроводи досадашње услуге усмерене ка превенцији ХИВ/АИДС-а и других ППИ, као и за унапређење положаја ЛГБТ особа укључујући рад мобилне јединице на терену и постојање дроп ин центара.