Одржано јавно слушање о испуњењу препорука Европске комисије

Одбор за европске интеграције Народне скупштине организовао је 18. фебруара у Дому Народне скупштине јавно слушање на тему: „Акциони план за испуњавање препорука Европске комисије садржаних у Годишњем извештају о напретку Републике Србије у процесу европских интеграција за 2012. годину“.

Јавно слушање отворила је Милица Делевић, председница Одбора за европске интеграције, а учеснике јавног слушања поздравио је председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић. Он је истакао да ја развој односа с ЕУ приоритет наше спољне политике и да Србија остаје доследна свом циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ. Изражавајући наду да ће Србија заслужити да у јуну добије датум за почетак преговора, Стефановић је рекао да ће тај датум бити почетак нове етапе убрзаног развоја Србије. Брзина кретања ка Европској унији зависи од саме Србије и спремности да се упусти у реформе, а њено чланство у ЕУ је важно за цео регион, рекао је председник Народне скупштине и додао да ће Скупштина урадити све да се то што пре и догоди.

Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић представио је Акциони план и мере за његово спровођење. Акциони план се односи на период до 1. септембра 2013. године и садржи 231 појединачну меру, а Влада ће до краја фебруара усвојити и средњорочни национални програм усвајања прописа ЕУ за период од четири године. Пајовић је навео да Европска комисија припрема, независно од извештаја о напретку, и извештај који ће обухватити неколико кључних области којима ће се Србија суштински бавити наредних месеци и година, а то су координација реформи у области европских интеграција, реформа правосуђа, борба против корупције, поштовање независности кључних институција, слобода медија, антидискриминација, заштита мањина и пословног окружења. Акционим планом предвиђено је да Влада до септембра утврди предлоге за више од 50 закона, као и да се донесе око 60 подзаконских аката и десетак стратегија у различитуим областима. Пајевић је нагласио да ће један од приоритета бити смањење хитности процедура усвајања закона, као и сталне консултације са Канцеларијом за европске интеграције, Делегацијом ЕУ у Србији и Европском комисијом.

Учесницима јавног слушања обратио се шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер. Он је оценио да Акциони план за испуњавање препорука Европске комисије показује кредибилитет Србије у процесу евроинтеграција. Србија је остварила значајан напредак и начинила практичне кораке на путу ка Европској унији и ово је за њу важан тренутак у очекивању извештаја Европске комисије. Кад је реч о процесу реформи, Дежер је рекао да Брисел очекује даљи напредак у борби против корупције и организованог криминала, реформи правосуђа и јавне управе, али и борби против дискриминације. Говорећи о напретку који је до сада остварен, Дежер је оценио да Србија треба да се настави с оним што је веома добро радила у претходним месецима, као и да Народна скупштина настави са оснаживањем веза са парламентима чланица ЕУ како би се обезбедила што боља перцепција остварених резултата.

Главне теме о којима се водила дискусија на овом јавном слушању биле су борба против корупције и реформа правосуђа, недискриминација и укључивање маргиналних друштвених група и положај независних регулаторних тела.

О борби против корупције и реформи правосуђа говорио је Данило Николић, државни секретар у Министарству правде и државне управе. Он је истакао да је Акционим планом предвиђено да у марту буду усвојене нове стратегије за борбу против корупције и за реформу правосуђа, које ће бити полазни основи за унапређење рада правосудних органа у даљем процесу реформе правосуђа и делотворнију борбу против корупције и криминала. О овој теми уводна излагања поднели су представници Агенције за борбу против корупције, Високог савета судства и Државног већа тужилаштва.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Душан Игњатовић је, говорећи о недискриминација и укључивање маргиналних друштвених група, рекао да би, према Акционом плану, стратегија за борбу против дискриминације требало да буде усвојена у другом кварталу 2013. године и тим документом треба да буду створени услови за спровођење антдискриминационе политике. Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изразила је задовољство што је Европска комисија похвалила резултате на сузбијању дискриминације, напоменувши да је стање далеко од задовољавајућег и да има још доста посла, пре свега на отклањању узрока дискриминације.

О положају независних регулаторних тела и односу државних органа према њима говорио је Саша Јанковић, Заштитник грађана. Према његовим речима, пред представницима ЕУ и другим странцима, ствара се привид да се независним контролним органима даје велика пажња и говори да су кључни за развој демократије, а објективни показатељи односа органа државних власти према њима су из године у годину поразни. Додао је да не види сврху јачања независних органа ако то што они утврде као пропуст не буде извршено у пракси. Изражавајући веровање да је за грађане Србије добро то што раде независни органи, Јанковић је навео да је проценат извршења препорука грађана тренутно око 70 одсто, а проценат извршења препотрка европског омбудсмана 82 одсто.