Отворена изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“

Београд, 28. децембар 2018. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић отворила је данас у Палати „Србија“ изложбу под називом „Страдање Рома у Првом светском рату“.

Том приликом Пауновић је истакла да су изложене фотографије о страдању Рома у Првом светском рату сведочанство истине о једном тешком времену и једном страдалном, али храбром и честитом народу у том времену.

Пауновић је навела да су Кућа ромске културе Београд и Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије приредили ову изложбу поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата. Аутор изложбе је др Драгољуб Ацковић, запослени у Канцеларији за људска и мањинска права.

Поставка аутора сачињена је од неколико десетина оригиналних дописница - фотографија, које су направљене у периоду 1914-1918. године, и први пут се заједнички објављују, истакла је Пауновић.

Пауновић је подсетила да је поставка изложбе била и у Паризу 1. новембра ове године која је организована на позив Културног информативног центра Србије у Паризу, такође поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата.

„Улога Србије и њеног становништва у Првом светском рату била је – велика, као и број жртава. Значајно место у томе имали су и Роми. Увек лојални својој земљи, увек на страни истине и правде и Роми су платили високу цену слободе и славе које нам је донео тај рат“, навела је Пауновић.

Изложба у холу Палате „Србија“ на петом спрату трајаће месец дана, тачније до 31. јануара 2019. године.