Парада поноса 2015 и Понос транс* особа протекли без инцидената

parada ponosa ponos trans 1 2015Директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић, честитала је Организационим одборима на успешно одржаној Паради поноса и Паради поноса транс* особа. Пауновић је честитала и Министарству унутрашњих послова Владе РС што су ови догађаји протекли без инцидената, чиме је пракса показала да је гарантовано право грађана на слободу окупљања испоштовано.

У Београду су 20. септембра 2015. године одржане Парада поноса 2015 и Понос транс* особа, које су протекле у мирној атмосфери, уз добро распложење свих учесника. Поворка Параде поноса кренула је од зграде Владе Србије у Немањиној улици, улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Теразија до Трга Николе Пашића. Први Прајд трансродних особа у Београду почео је у Пионирском парку.

Оба догађаја одржана су без инцидената, чиме су потврђене најаве МУП-а да ће догађаји протећи без проблема, где је циљ био да се покаже солидарност и укаже на положај ЛГБТ особа у Србији.

parada ponosa ponos trans 2 2015Парада поноса 2015 и Понос транс* особа су догађаји који су веома важни са становишта поштовања људских права и заштите ЛГБТ особа чиме ће допринети подизању нивоа свести свих о нужности заштите од дискриминације, стварању толерантнијег окружења и сензибилисању јавности, посебно према маргинализованим друштвеним групама као што су деца, жене, особе са инвалидитетом и ЛГБТ популација.

Оба догађаја су добар показатељ успешне сарадње Владе са НВО сектором у борби против свих облика дискриминације у Србији.

 

   Google+TwitterFacebook