Пауновић: Борба против дискриминације заједнички циљ

Београд, 14. децембар 2019. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да од укупно 392 препорукe механизама УН за људска права, њих 95 су усмерене на унапређење положаја жена што чини 24 % од свих добијених препорука.  

Обраћајући се на седмој националној конференцији Женске парламентарне мреже Пауновић је у Народној скупштини истакла да је неопходна пуна сарадња законодавне, извршне, судске власти, локалних самоуправа, независних тела и цивилног друштва, као и медија како би се ове препоруке адекватно спровеле у пракси.

Пауновић је подсетила да је Србија чланица осам од девет међународних уговора у области људских права насталих под окриљем Уједињених нација, додајући да је Четврти периодични извештај наша држава представила Комитету за елиминисање дискриминације жена у фебруару ове године..

Комитет за елиминацију дискриминације жена поздравио је оно што је урађено за четири године и дао 28 додатних смерница шта треба радити у периоду до 2021. године.

Комитет указује да треба наставити са активностима на унапређењу положаја жена са инвалидитетом, Ромкиња, економског оснаживања жена и да је потребно повећати број жена које учествују у политичком животу посебно на локалном нивоу.

Акценат је стављен и на положај жена на селу, наставак економског оснаживања жена, додатним истраживањима и побољшању статистике. На највећем броју препорука држава већ ради, нисмо добили критике, већ је указано на то да појачамо напоре и да нас охрабрују у достизању циљева“, рекла је она.

Пре разматрања овог државног извештаја, по први пут су заједно Влада и цивилно друштво и назависна тела заједнички сагледали питања положаја жена и родне равноправности, навела је Пауновић и додала да је 30 организација цивилног друштва  поднело извештаје из сенке.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је, отварајући конференцију, рекла да питање насиља према женама и насиља у породици још представља највећи изазов пред свим домаћим институцијама, истичући да је важно да се доследно примењује Закон о спречавању насиља у породици.

Она је указала да је неопходно да се настави са охрабривањем жртава да пријаве насилнике.

"Неопходно је да све институције нашег друштва појачају активности на сузбијању насиља и подршци жртвама. Посебну пажњу је потребно посветити спречавању и заштити од насиља жена на селу, старијих жена и пружању подршке и помоћи за њихово осамостаљивање", рекла је Гојковић.

Наводећи да је тема конференције говор мржње према женама, којем су жене у политици неретко изложене, Гојковић је казала да он представља један од изазова и да је важно да се скрене пажња јавности на тај тренд.

"Као и многе жене које се баве јавним послом, суочавала сам се са тиме да вас медији третирају на другачији начин него мушкарце који се баве политиком. То значи да се медији много више баве вашим физичким изгледом, тиме шта сте обукли, него тиме шта ви радите и шта су ваши резултати", рекла је Гојковић.