Пауновић: Борба против модерног антисемитизма у 21. веку

- Поред већ предузетих активности посвећеним борби против говора мржње, Влада Србије прихватила је Радну дефиницију антисемитизма коју је дао Комитет за антисемитизам и порицање Холокауста, Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА), истакла је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије.

Пауновић је нагласила да је Канцеларија за људска и мањинска права објавила ову радну дефиницију, на српском и енглеском језику, на својој интернет страници.

Пауновић је навела да дефиниција није законски обавезујућа за државу и поступање органа јавне власти, али да може значајно допринети препознавању и утврђивању случајева антисемитизма и процесуирању истих, као и схватања јавности о томе како се антисемитизам манифестује у 21. веку.

Ову дефиницију су до сада усвојили и подржали Израел, Мађарска, Румунија, Немачка, Бугарска, Словачка, Чешка Република, Аустрија, Шкотска, Белгија, Литванија, Уједињено краљевство, Северна Македонија, Холандија, Република Молдавија, грчко министарство образовања и Француска. Европска комисија против расизма и нетолеранције (ЕКРИ) укључила је ову дефиницију у своју Општу препоруку број 9 о антисемитизму, подсетила је Пауновић.  

Радну дефиницију, на српском и енглеском језику, можете преузети овде.