Пауновић честитала Међународни дан људских права

Београд, 10. децембар 2018. - Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права честитала је грађанима и грађанкама Србије Међународни дан људских  права. Пауновић је истакла да је поражавајуће да се на данашњи дан, и у години када се обележава 70. година од усвајања Универзалне декларације о људским правима,  Срби на Косову и Метохији суочавају са најгрубљим кршењем људских права и стандарда утврђених овим документом, али и другим међународним уговорима којима се гарантују права и слободе свим људима.

Додатно забрињава изостанак реакције међународне заједнице, што доводи још неизвесније будућности српског народа.

Пауновић је навела да је Влада Србије посвећена унапређењу стања људских права у нашој земљи. Србија константно иде узлазном путањом на овом плану и то је оно што је добро. Свесни смо чињенице да нас на овом путу чека још пуно посла и да постоји потреба да се и даље ради на унапређењу положаја  жена, особа са инвалидитетом, старијих особа, деце и припадника ромске националне мањине, и те теме су за нас важне, оценила је Пауновић.

Без обзира на велике економске успехе које смо постигли у претходном периоду, нашој држави и друштву неће бити боље уколико не будемо водили рачуна о будућности и поштовању људских права, поручила је Пауновић.

Пракса је показала да поред активности министарстава и јединица локалних самоуправа, пројекти и иницијативе невладиних организација који се реализују широм Србије значајно доприносе бољој примени закона, борби против дискриминације и унапређењу стања људских права, закључила је Пауновић.

Како наводи Пауновић, поред домаћег нормативног оквира редовно се прати и примена препорука које као држава потписница међународних конвенција у области људских права добијамо у процесу мониторинга примене ових докумената.

Пауновић наводи и да смо једна од ретких земља у читавом свету која на системски начин прати све препоруке које Уједињене нације дају нашој држави у области људских права. Са нашим партнерима, организацијама цивилног друштва, независним телима и међународним организацијама радимо да ту област из дана у дан унапређујемо.Те напоре су препознали и позитивно оценили  најважнија тела УН у области људских права током надзора над применом међународних конвенција о људским правима, као и Европска комисија у процесу придруживања Србије Европској унији, истакла је директора Канцеларије за људска и мањинска права.

Пауновић је навела да смо на јуче одржаном трећем Сајму посвећеном националним мањима у Србији могли да се уверимо и поново чујемо да начин на који се у Србији гарантују и остварују права грађана, припадника националних мањина може да послужи као пример за читав регион и читаву ЕУ, навела је Пауновић.

Различитости се у Србији поштују и наша земља ће наставити да води политику захваљујући којој је у ЕУ препознају као једног од лидера у раду са националним мањинама и поштовању њихових права, додала је Пауновић.

Држава је ту да сваком грађанину своје државе обезбеди једнаку шансу за живот и успех. Важно је да као држава и друштво будемо праведнији и да свима омогућимо исту шансу, закључила је Пауновић.