Пауновић: Етнички мотивисано насиље неће бити толерисано

Београд, 10. октобар 2018. - У Србији је од 2011. преполовљен број инцидената који су мотивисани националном, верском и расном нетрпељивошћу, изјавила је за РТС директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Полиција је ухапсила четири особе због напада на двојицу Албанаца у Новом Саду, а осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова.

"Не бих да прејудицирам мотиве овог напада, сачекаћемо да Министарство унутрашњих послова заврши свој део посла, а јавност ће бити обавештена о мотивима овог напада. Веома важно је да смо имали брзу и ефикасну реакцију припадника МУП-а. Желим да честитам полицији на овако ефикасној реакцији. Верујем да ћемо имати исто тако ефикасну реакцију правосуђа након завршеног посла од стране МУП-а. На тај начин ћемо послати најјаснију поруку да је Србија правна држава, да се у овој земљи нетолерише насиље, као ни покушај насиља ни претња насиљем, и да ће то увек бити санкционисано. То је интерес свих нас који у овој земљи живимо, без обзира на националну припадност“, истакла је Пауновић.

Овај инцидент осудио је председник Србије као и представници Албанаца. Да то није слика Новог Сада слаже се и директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права која је такође осудила овај напад.

"То заиста није слика Новог Сада ни Србије. Много труда смо у претходним годинама  уложили да очувамо своју мултиетничност, да у овој земљи сложно живимо једни са другима. Према подацима којима располажем бележи се константан пад броја међунационалних инцидената. У односу на 2011. годину, за око 50% је мањи број инцидената који су мотивисани националном, верском и расном нетрпељивошћу.", рекла је Пауновићева.

За двадесетак дана одржавају се избори за Националне савете националних мањина.

"Избори се одржавају 4. новембра, а до 19. октобра могуће је предати изборне листе. До сада је предато 30 изборних листа. До 19. октобра могућ је упис у посебан бирачки списак у јединицама локалне самоуправе, а до 31. октобра бирачи ће моћи да се упишу само у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Коначни резултати биће познати 8. новембра", рекла је директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права.

Иако се очекивало да ће кампања бити бурнија и да ће подсећати на такмичење политичких странака, то је изостало.

"И гласачи су препознали да ово нису избори за политичке партије и кампања се креће у оквирима надлежности које имају савети за националне мањине. Све оно што држава и Влада последњих година чини на пољу побољшања положаја националних мањина и што боље комуникације са саветима оставило је простор да се у кампањи говори само о томе шта још може да се учини", закључила је гостујући у Дневнику РТС-а директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.