Пауновић и Јаношевић о положају влашке националне мањине

Петровац на Млави, 12. септембар 2019. године - У седишту Националног савета влашке националне мањине, данас је одржан састанак директорке Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузане Пауновић са председником Новицом Јаношевићем и руководством овог националног савета.

Пауновић је истакла да је у претходном периоду доста тога урађено на унапређењу положаја свих националних мањина, па и влашке, наводећи да ће права свих мањина у Србији бити још боље заштићена.

- Влада Србије има највише стандарде за поштовање права и слобода националних мањина које живе у Србији и наставиће посвећено да ради на спровођењу усвојених закона. Ту пре свега мислим на Закон о националним саветима националних мањина, Закон о заштити права и слобода националних мањина и Закон о службеној употреби језика и писма, рекла је Пауновић.

Да Влада Србије спроводи јасну и одрживу политику унапређења положаја свих припадника националних мањина који живе у нашој земљи потврђују  извештаји Европске комисије као и бројних експертских мисија које су у претходном периоду посећивале Србију, навела је Пауновић.

Пауновић каже да се са Националним саветима националних мањина заједно ради на решавању различитих питања, од остваривања права на образовање, службену употребу језику и писма, информисање и очување културног идентитета.

Пауновић је најавила да ће од јесени бити одржан сет обука за националне савете које ће се односити на финансијско пословање самих савета, а све у циљу повећања ефикасности и транспарентности рада националних савета, посебно у погледу употребе средстава дозначених из буџета Републике Србије.

Председник националног савета Новица Јаношевић се захвалио директорки Пауновић на несебичном труду и залагању да се поштују права припадника влашке националне мањине.

Јаношевић је информисао Пауновић о раду Савета и истакао потребу за већом финансијском подршком за рад Националног савета за потребе обезбеђивања културних догађаја и информисања на влашком говору.

Како Јаношевић наводи, постоји потреба и за јачањем сопствених капацитета влашког националног савета кроз сарадњу са другим националним саветима, државним органима и нарочито локалним самоуправама у којима живе припадници ове мањине.

Јаношевић је истакао да је за припаднике влашке националне мањине Србија матична држава и да припадници ове мањине желе да дају пун допринос у даљем развоју државе у којој сви заједно живимо.