Пауновић: На КиМ се крше људска права особа са инвалидитетом

Београд, 3. децембар 2018. - Овогодишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом, Срби који живе на Косову и Метохији, међу којима и велики број особа са инвалидитетом, дочекују у страху за свој живот и здравље. Увођење такси Приштине довело је до кршења основних људских права гарантованих свим међународним уговорима, што је недопустиво у 21. веку, истакла је Сузана Пауновић, директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права.

Влада Србије је током ове године предузела бројне мере које су биле усмерене на решавање кључних проблема са којим се суочава око 700 хиљада особа са инвалидитетом које живе у Србији, истакла је Пауновић. Предузете су мере усмерене на решавање проблема приступачности објеката и у том смислу израђена је Мапа приступачности објеката за особе са инвалидитетом.

Велика пажња посвећена је развоју услуга у локалним заједницама које доприносе квалитетнијем животу особа са инвалидитетом, а подразумевају и већу подршку њиховим породицама. Поред доношења нових закона, Влада је  посвећена спровођењу већ усвојених закона у пракси, навела је Пауновић.

Овогодишња Национална кампања под слоганом „Ј=ДНАКИ“, коју је покренуло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања усмерена је на подизање свести грађана да смо сви рођени једнаки и са истим правима. Ресорно министарство посвећено је решавању проблема особа са инвалидитетом и унапређењу њиховог положаја свих 365 дана у години.

Кроз два нивоа финансирања из буџета Републике Србије подржан је рад 35 савеза удружења особа са инвалидитетом и 543 локалне организације у преко 70 градова и општина, а у Србији тренутно послују 52 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом са важећом дозволом за рад, навела је Пауновић.

Пауновић је подсетила да је Република Србија ратификовала Конвенцију о правима особа са инвалидитетом 2009. године, и да је велики број активности Владе усмерен на спровођење обавеза из овог документа и препорука добијених од стране Комитета за права особа са инвалидитетом.

Комитет за права особа са ивалидитетом упитио је Србији 37 препорука на чијем спровођењу Влада Србије интензивно ради. Канцеларија за људска и мањинска права подржала је израду Анализе спровођења добијених препорука коју је израдила Национална организација особа са инвалидитетом. Ова анализа показала је да је за непуне две године предузето низ мера на спровођењу 25 препорука Комитета за права особа са инвалидитетом УН, 5 препорука техничке природе је у целости спроведено, а држава ће наставити да интензивно ради на спровођењу још 7 препорука, оценила је директорка Канцеларија за људска и мањинска права.