Пауновић на скупу “Европа у мом граду”

Сомбор, 20. септембар 2018. - Обраћајући се присутним учесницима платформе “Европа у мом граду” Сузана Пауновић, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права је истакла да се ова порука данас шаље из Сомбора, али да овакву поруку можемо послати из било ког града у Србији. На то смо ми у Србији веома поносни. Управо та чињеница пред све нас ставља велику обавезу и велики задатак, а посебно имајући у виду то да смо земља кандидат за чланство у ЕУ, навела је Пауновић.

Целокупни правни поредак у области заштите људских и мањинских права Србија је засновала на међународним стандардима и уговорима донетим у оквиру Уједињених нација и Савета Европе, рекла је Пауновић.

У погледу остваривања права припадника националних мањина, могло би се рећи да је он изнад европског просека и да у извесним сегментима може да послужи као пример за многе земље Европске уније, посебно имајући у виду да је Србија једна од ретких земаља која је припадницима националних мањина, поред индивидуалних права, Уставом признала и колективна права, навела је Пауновић.

Према њеним речима, на тај начин припадницима националних мањина омогућено је да непосредно или преко својих представника учествују у одлучивању или сами одлучују о појединим питањима везаним за своју културу, образовање, обавештавање и службену употребу језика и писма.

Последњих година извештаји надлежних тела о поштовању и примени међународних норми и стандарда у овој области не садрже озбиљне критике и примедбе, већ углавном указују на могућности даљег побољшања положаја мањина, али и на спорадичне проблеме, слабију примену и предлажу додатне мере, пре свега у смислу отклањања потешкоћа до којих долази у пракси.

Пауновић је истакла да даље унапређење положаја националних мањина не треба посматрати само у функцији европских интеграција, већ се мора истаћи да то за Србију представља императив демократске државе. Мишљења сам да не постоје већи структурални и системски проблеми у њиховом положају који би на било који начин могли да угрозе европске интеграције земље, оценила је Пауновић.

Спољна и унутрашња политика наше земље гаранција су да ће Србија, и у годинама које долазе, сложно са својим грађанима, већином и мањинама, развијати и сачувати свој мир и стабилност, истакла је Пауновић, додајући да је та политика гаранција да ћемо сачувати и своју разноликост и своју мултикултуралност и да ћемо сачувати драгоценост Србије.