Пауновић: Наставак сарадње са организацијама цивилног друштва на пољу људских права

Београд, 27. септембар 2018. -  Од самог оснивања рад Савета Владе за праћење УН препорука за људска права је отворен за дијалог са организацијама цивилног друштва и залаже се за изградњу ефикасног модалитета за њихово укључивање у све активности овог савета, истакла је директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић на данас одржаној конференцији „Механизам за унапређење људских права у Србији - кораци ка примени препорука упућених Србији у трећем циклусу УПР“.

Пауновић је овом приликом још једном нагласила да је успостављањем Савета Владе за праћење УН препорука за људска права испуњена препорука из другог циклуса Универзалног периодичног прегледа.

У циљу ефикаснијег праћења спровођења препорука, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Тима за људска права УН у Србији, креирана је и Платформа организација за сарадњу са механизмима УН за људска права која броји 16 организација цивилног друштва, навела је Пауновић.

Пауновић оцењује да ће ова Платформа допринети бољем сагледавању и спровођењу обавеза које је Србија преузела ратификацијом конвенција УН и дати увид у податке на локалном нивоу.

- У наредном периоду предстоји нам заједнички рад на развијању одговарајућих индикатора у области људских права који треба да омогуће да се постигне објективна процена сопственог напретка постигнутог у осигуравању уживања људских права, закључила је Пауновић.

Како наводи Пауновић, управо из тог разлога важно је да индикаторе развијамо у инклузивном процесу, који укључује и представнике ресорних државних органа задужених за реализацију препорука, организација цивилног друштва и независних државних органа.

До наредног циклуса Универзалног периодичног прегледа предстоји нам спровођење 175 препорука у области људских права, истакла је Пауновић и изразила наду да ће сарадња Владе са Платформом, али и другим актерима у овом процесу, допринети да преузете обавезе буду спроведене у потпуности.

Карла Робин Херши, стална координаторка Уједињених нација у Србији похвалила је успостављање модалитета сарадње Владе Србије са организацијама цивилног друштва у праћењу препорука за људска права. Она је подсетила да се ове године обележава 70.годишњица од усвајања Универзалне декларације о људским правима.

Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији истакао је да ће Мисија ОЕБС-а наставити да пружа подршку како раду самог Савета Владе, тако и раду Платформе организација за сарадњу са механизмима УН за људска права, а у циљу општег унапређења стања људских права у Србији.

Соња Тошковић, извршна директорка Београдског центра за људска права и координаторка Платформе организација за сарадњу са механизмима Уједињених нација за људска права, представила је активности ове Платформе на праћењу препорука. Она је као врло значајно истакла партнерство Владе и цивилног сектора у овом сложеном процесу, јер је циљ исти а то је опште унапређење стања људских права у Србији.

Конференцију је организовала Платформа организација за сарадњу са механизмима УН за људска права, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Тима за људска права УН у Србији.

Dokument na koji se odnosi: 
УПР