Пауновић: Негујмо традицију и породичне вредности

Београд, 15. мај 2019. године - Поводом обележавања Међународног дана породице (15. мај) Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије позвала је све породице да прославе своје заједништво, везаност и љубав.

- Негујмо традицију и породичне вредности, толеранцију, компромис, стрпљивост, разумевање и пуно љубави, истакла је Пауновић. 

- Све државе треба да породицама гарантују једнакост и људска права, подстичу једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заједништво у одговорности и обављању кућних послова уз елиминисање сваке дискриминације између жена и мушкараца, пружајући им једнаку могућност запошљавања, образовања и помоћ, како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници, нагласила је директорка Канцеларије.

Влада Србије учинила је много на отварању нових радних места која доприносе економском оснаживању породица у Србији, и настоји да различитим мерама помогне родитељима да, у што је могуће већој мери, остваре своје потребе и ускладе родитељство и радно, односно, професионално ангажовање, оценила је Пауновић. 

Пуна пажња посвећена је и најосетљивијим друштвеним групама, женама, особама са инвалидитетом, Ромима/кињама, према којима се спроводе посебне афирмативне мере. Континуирано се ради на развијању додатних услуга за пружање подршке породицама у кризи, као што су дневни боравци, становање уз подршку, помоћ у кући или сервис персоналних асистената, услуга породичног сарадника и друго. Спроводе се мере којима се утиче на смањење сиромаштва, као и мере које подстичу рађање, рекла је Пауновић.

У овој години из републичког буџета за суфинансирање мера популационе политике издвојено је 650 милиона динара, што је 150 милиона динара више у односу на претходну и пет пута више у односу на 2017. годину, истакла је Пауновић.

Пауновић се осврнула на податке који нас упозоравају да се насиље у породици, над женама и другим рањивим члановима породице, нарочито децом, дешава управо у оквиру саме породице, па је обележавање Међународног дана породице прилика да још једном укажемо на значај превенције и одговарајућих казни за починиоце.

Међународни дан породице почео се обележавати сa циљем да се нагласи важност породице као основног елемента сваког друштва, да се подстакне деловање друштва у корист породице, доношење одлука које ће осигурати бољи стандард и квалитет живота породица, као и уважавање породичног начина живота, традиција и обичаја. 

Пауновић је подсетила да је Генерална скупштина Уједињених нација 15. мај прогласила Међународним даном породица, који се први пут обележио 1994. године под слоганом „Да породични дан не чине ствари него срдачни односи родитеља и деце“.