Пауновић: О Фриди Кало говоре њени аутопортрети

Београд, 11. јун 2019. године - Данашња трибина посвећена је Фриди Кало, мексичкој сликарки и култној личности последњих деценија XX века. У најтежим тренуцима свог живота је проналазила начине да устане и да непрекидно задивљује све око себе, рекла је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије свечано отварајући трибину која је организована у Музеју савремене уметности у оквиру пројекта “Особе са инвалидитетом које су мењале свет”.

О Фриди Кало говоре њени аутопортрети. На аутопортретима којих је било 55 приказана је реалистично и на њима је описан физички и психички бол који проживљава, навела је Пауновић, додајући да је она на таквим приказима слика инсистирала и да никада није сликала снове него само стварност.

Фрида је опстала захваљући вољи и савладавању свих препрека. Знала је да је смисао живота одржавање живота самог. Била је и остаће легенда и икона женског отпора, оценила је Пауновић.

Фрида је за собом оставила око 200 изванредних слика, цртежа и нацрта који су осликавали њена животна искуства и доживљаје, њен физички и емотивни бол и њену исцрпљујућу везу са Дијегом.

Циљ ових трибина је пружање подршке особама са инвалидитетом, мотивисање и позивање на примере животних прича личности које су упркос озбиљним инвалидитетима пронашле радост и снагу да истрају у својим наумима, истакла је Пауновић, додајући да би волела да следеће године имамо једну изложбу о успешним људима са инвалидитетом из Србије који су мењали свет.

О Фриди Кало говорили су и Његова екселенција амбасадор Мексика у Србији Марко Антонио Гарсија Бланко, Катарина Орландић, докторанд на Факултету драмских уметности у Београду, Добрила Стојнић, филмска и позоришна глумица и Петар Миленковић, представник платформе “Шампиони сваки дан”.

У оквиру пројекта “Особе са инвалидитетом које су мењале свет”, поред изложбе која ће гостовати у шест градова широм Србије, организована је серија трибина посвећена особама које су уврштене у пројекат. Пројекат је реализовала компанија “Цолор Медиа Цоммуницатионс” у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владином Канцеларијом за људска и мањинска права и амбасадама страних држава у Београду, како би током ове године представила приче о славним особама са инвалидитетом из целог света.