Пауновић: Породица највећа вредност

Београд, 15. мај 2020. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је да се Међународни дан породице ове године обележава у светлу пандемије вируса COVID-19, која није само највећа здравствена криза, већ и социјална и економска. Пандемија оставља последице на читаво друштво, у којем породица игра важну улогу.

У најтежим животним околностима схватамо да је највећа вредност очување породице.

Борба за породицу, здравље и животе наших најближих постала је глобални циљ који је ујединио читаво човечанство. Све државе укључујући и Србију усмериле су напоре да одговоре на кризу на начин који ће имати најмање последица по живот и здравље људи, трудећи се да обезбеде породицама услове да задовоље своје потребе у оквиру свог дома, навела је Пауновић.

Кроз глобалну кампању „Остани код куће“ наглашен је значај сигурног окружења у породици, свом дому. Значај породице је показао свој пуни смисао током пандемије и учинио да чланови породице буду још више међусобно повезани, без обзира да ли живе у оквиру истог домаћинства или не, рекла је Пауновић.

Породица је у новонасталим околностима добила нове улоге, као и њени чланови. Она је постала место за реализацију радних задатака, образовања, друштвених обавеза, здравствених мера, које укључују и појачану бригу о најстаријим члановима. Све ово је допринело учвршћивању породичних вредности, развијању толеранције и солидарности, додала је Пауновић.

Бројна истраживања са правом истичу да су жене стуб одбране од епидемије. Осим што првенствено воде бригу о деци, старијим и болесним члановима домаћинства, не смемо заборавити да жене чине највећи део радне снаге у здравству које је систем на првој линији одбране од епидемије, истакла је Пауновић.

Држава настоји да породицама које су рањивије, међу којима су породице са особама са инвалидитетом, вишечлане породице, оне које су у ризику од сиромаштва обезбеди  услове да овај период превазиђу са што мање последица. У овим околностима неке породице су нажалост остале без својих чланова, или преживеле стресне ситуације у којима су чланови били заражени вирусом што их чини додатно рањивијим.

Пауновић је поручила породицама да јачају своју посвећеност, подршку и љубав према својим члановима. Захваљујући здравим породицама читаво друштво напредује и јача, што је задатак не само државе и друштва, већ сваког појединца.