Пауновић позвала припаднике мањина да искористе своје бирачко право

Београд, 29. август 2018. године - Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић позвала је данас припаднике националних мањина који живе у Србији да искористе своје бирачко право, изађу на изборе и изаберу чланове својих националних савета. Избори за чланове националних савета националних мањина биће одржани 4. новембра ове године.

Пауновић је подсетила да је министар државне управе и локалне самоуправе расписао 17. августа изборе за чланове свих националних савета чиме су отпочеле све неопходне предизборне радње, како би се изборни процес спровео на најбољи могући начин.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права сматра да је важно да се припадници националних мањина информишу о бирачким правима, о изборном процесу, о потреби уписа у посебан бирачки списак, као и о важности изборне партиципације.

Србија је створила све неопходне услове да се избори спроведу у складу са свим домаћим и међународним стандардима, како би припадници националних мањина могли да изаберу своје представнике у националним саветима, ради остваривања права на самоуправу у култури, образовању, обавештавању и службеној употреби језика и писма, истакла је Пауновић.

У овој изборној години избори ће бити спроведени за 22 националне заједнице, од којих је 18 испунило услов за непосредне изборе (албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка), а четири за изборе путем електорске скупштине (македонска, хрватска, црногорска и руска).

Пауновић је навела да је на недавно одржаној седници РИК-а одређено да је рок за подношење изборних листа 19. октобар у поноћ. РИК је донео и препоруку да се изборне листе подносе сваког радног дана од 9 до 18 часова, уз претходну најаву.

Упис бирача који нису уписани у посебан бирачки списак као и промену података у посебном бирачком списку вршиће надлежне градске и општинске управе до закључења посебног бирачког списка, односно до 19. октобра. Од 19. октобра до 31. октобра за промене у посебном бирачком списку надлежно ће бити Министарство државне управе и локалне самоуправе. Увид у посебан бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници овог министарства. Коначан број уписаних бирача биће објављен после 1. новембра, док ће званични резултати избора одржаних 4. новембра бити објављени 8. новембра.

Пауновић је истакла да без личног ангажмана припадника националних мањина у читавом процесу њихова права неће моћи да буду остварена у пуној мери, јер је за упис у бирачки списак неопходан лични захтев грађана. Упис се врши на посебном обрасцу који се у писаној форми подноси  градској или општинској управи.

Пауновић је упутила позив свим припадницима националних мањина у нашој земљи да се упишу у посебан бирачки списак, да изађу на изборе 4. новембра и искористе своје право да бирају и буду бирани.