Пауновић: Редовно спровођење Акционог плана за мањине

Београд, 28. септембар 2018. године - Поводом представљања осмог извештаја о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да се овај извештај односи на други квартал 2018. године и да је у овом извештајном периоду 74 одсто активности у потпуности реализовано или се континуирано реализује од укупно 112 активности предвиђених овим Акционим планом.  

Пауновић је навела да је од 74 носиоца активности њих 60 доставило своје прилоге.

Пауновић је нагласила да је 50 јединица локалних самоуправа доставило своје прилоге за осми извештај и да Влада велику пажњу посвећује сарадњи са јединицама локалне самоуправе у којима живе припадници мањинских народа.

Обуке које су одржане у претходном периоду оствариле су свој циљ а то је подизање квалитета извештавања локалних самоуправа које на најбољи начин познају потребе и проблеме са којима се сусрећу припадници националних мањина, а подаци које добијамо од њих доприносе јаснијој слици коју извештаји представљају, оценила је директорка Канцеларије.

Канцеларија ће се усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, нагласила је Пауновић, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње. Посебан акценат ће бити на локалним саветима за међунационалне односе који учествују у процесу извештавања.

Састанку су присуствовали представници државних и покрајинских органа и институција, међународних и организација цивилног друштва, као и националних савета националних мањина.