Пауновић са делегацијом Свекинеског народног конгреса

Београд, 23. мај 2019. године - Заједничким напорима и радом председника Републике Србије и Народне Републике Кине, две Владе као и сарадњом Свекинеског народног конгреса и Народне скупштине Републике Србије, српско-кинески односи достигли су највишу тачку развоја у својој историји, на шта смо посебно поносни и захвални Кини, истакла је данас Сузана Пауновић, директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права на састанку са шесточланом делегацијом Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса коју је предводио Сиао Хуеин, председник овог одбора.

Пауновић се захвалила Народној Републици Кини за све што је учињено за Србију, од помоћи у економском развоју, до подршке у питањима од државних и националних интереса.

Пауновић је упознала делегацију из Кине да је Србијa вишенационална, мултикултурална држава, у којој уз већински српски народ, живе и припадници великог броја националних мањина, који се међу собом разликују по бројности, просторном размештају, етничким, религијским, језичким, разним културним, образовним, обичајним и другим особеностима.

Пауновић је нагласила да поред закона, који су изнад европског просека у овој области, Србија прати Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина и Европску повељу о регионалним или мањинским језицима.

Према попису становништва из 2011. године, у Србији живи више од 13 одсто припадника националних мањина у односу на укупан број становника. Резултати пописа указују да у нашој земљи живи око 1.373 Кинеза, навела је Пауновић, верујући да ће тај број на наредном попису бити далеко већи, имајући у виду свеукупан контекст међусобне сарадње двеју земаља.  

Директорка Канцеларије је навела да је Србија чланица осам основних међународних уговора Уједињених нација у области заштите људских права, да припрема и редовно подноси периодичне извештаје уговорним телима и Савету за људска права.  

Посебно је указала на чињеницу да Србија није у могућности да прати примену међународних уговора о људским правима на територији АП Косово и Метохија, наводећи да је Србија од 2013. године до сада, осам пута од уговорних тела Уједињених нација затражила да УНМИК извести о примени стандарда из важећих конвенција, што до до данас није учињено.

- Србија је једина држава у Европи која се у 21. веку сусреће са проблемом дуготрајног интерног расељења, рекла је Пауновић, додајући да је тренутно у Србији настањено 203.140 интерно расељених лица и око 17.000 тзв. интерно-интерно расељених унутар Косова и Метохије.

Одрживи услови за повратак интерно расељених лица на Косово и Метохију ни након 18 година нису обезбеђени, што представља одговорност међународног присуства на Косову и Метохији, оценила је Пауновић.

Пауновић је известила делегацију Свекинеског народног конгреса да се наша држава на одговоран начин суочила са проблемима мигрантско-избегличке кризе и показала да поштује међународне и европске вредности и стандарде.

Сиао Хуеин, председник Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса истакао је чврсто међусобно политичко поверење између Кине и Србије под руководством председника Си Ђинпинга и Александра Вучића. Он је нагласио да у односима двеју земаља постоји међусобно подржавање виталних интереса и да ће Народна Република Кина наставити да подржава интересе Србије на међународном плану по питању Косова и Метохије.