Пауновић са сениорима на Врачару

Београд, 17. децембар 2018. године - Брига о људима трећег доба је приоритет целе Владе која ће и даље активно наставити са подршком старијим особама и побољшањем њиховог материјалног положаја, истакла је Сузана Пуановић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије на скупу под називом „Људска права старијих особа“ који је данас одржан на општини Врачар.

Пауновић се у име Владе захвалила старијим суграђанима на подршци економским реформама, истичући да су управо они дали могућност младима у Србији да имају будућност. Јасно је да Србија има добру будућност. Постоји нада, јер кад предузимате тешке кораке, озбиљне мере, онда после тога долази добар резултат, подвукла је Пауновић.

Пауновић је додала да је важна борба против предрасуда према старијима, и да ту борбу треба водити на више фронтова – почев од породице, преко образовног система али и путем медија.

Не треба да заборавимо да је акумулирана мудрост старијих људи била кључна за развој сваке државе и друштва. Наш циљ је изградња друштва за све генерације, да се треба супротставити бројним стереотипима о старијим суграђанима и што је више могуће укључити их у друштвене активности, оценила је Пауновић.

Према њеним речима овај скуп био је прилика да се промовише допринос и учешће старијих особа у породици, локалној заједници и друштву, али и да се скрене пажња јавности на потребе старијих и јачање веза са најмлађим члановима друштвене заједнице. На овакав начин развија се и осећај солидарности и пажње.

Слободан Ребић, председник Удружења пензионера Врачара и заменик председника скупштине ГО Врачар истакао је да ова општина има низ услуга које су успостављене за најстарије суграђане, као и да неколико дана у седмици имају организоване догађаје попут музичких вечери, одласка у позориште, излета и слично.

Председница Управног одбора Удружења „Снага пријатељства“ – Amity Надежда Сатарић говорила је о борби против насиља над старијима истичући да сваки вид насиља мора бити најстрожије санкционисан.

Михаило Групковић, председник скупштине ГО Врачар поздравио је све присутне истичући да је поред овог скупа, организовано још низ догађаја којима је обележена 70. годишњица од усвајања Универзалне декларације о људским правима.

Скуп су организовали Градска општина Врачар, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Amity у оквиру обележавања „Недеље људских права“ на општини Врачар.