Пауновић: Све спремно за изборе за савете националних мањина

Београд, 29. октобар 2018. године – Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је данас да је веома важно да се одрже избори за националне савете националних мањина 4. новембра јер су 13 одсто грађана наше земље припадници националних мањина.

Пауновић је у изјави за Радио-телевизију Србије објаснила да савети националних мањина у наредне четири године треба да заступају интересе одређене мањине у дијалогу са властима и да се брину о заштити културе, традиције и вредности.

Она је подвукла да је све спремно за одржавање избора и да је више од пола милиона људи уписано у Посебан бирачки списак.

Грађани до 31. октобра у поноћ могу да се упишу у списак, уколико то већ нису учинили, навела је директорка и нагласила да је важно да што више грађана изађе на изборе, јер ће то дати већи легитимитет националним саветима.

Према њеним речима, до сада нису пријављени међународни посматрачи за ове изборе јер већ имамо довољно искуства и међународној јавности је јасно да је Србија направила искорак када су у питању избори за националне савете.

Она је додала да је у свим фазама укључена Републичка изборна комисија (РИК), да је ажуриран бирачки списак и да су утврђена бирачка места, наглашавајући да Србија, када је реч о националним мањинама, има стандарде који су изнад европског просека.