Пауновић: У Женеви представљен механизам за праћење примене УН препорука

Женева (Швајцарска), 19. септембар 2019. године - Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права представила је данас  у Уједињеним нацијама у Женеви национални механизам Србије за праћење примене УН препорука, којим она председава.

Догађај су заједнички организовале Сталне мисије Србије, Белгије и Аргентине при Уједињеним нацијама, у оквиру 42. заседања Савета за људска права УН-а.  Догађају је присуствовао и шеф УН секције за Универзални периодични преглед (УПР), као и представници више од 20 земаља чланица УН-а и представници међународних организација.

Пауновић је представљајући Владин Савет за праћење УН препорука истакла да је овај Савет основан 2014. године и да смо сада, након пет година у прилици да говоримо о делотворности и функционалности овог механизма.

У Србији се континуирано прате 392 препоруке Уједињених нација, у сарадњи Владе, независних тела, цивилног друштва, као и међународних организација.  У ове активности су у пуној мери укључени и представници Парламента, а праћење свих препорука повезано је са испуњавањем Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 УН-а.

Механизам који је развила Србија намењен је постизању квалитета спровођења ратификованих конвенција УН-а о људским правима и испуњавању обавеза које из њих произилазе.

Пауновић је представљајући Владин Савет истакла да је Србија спремна да своја искуства подели са другим земљама, чланицама УН, за шта постоји у овом тренутку велики број заинтересованих земаља.

Ђани Магацени, шеф секције за УПР у Уједињеним нациијама похвалио је владин Савет и истакао да је Србија представља пример добре праксе за државе чланице УН. Начин на који је Србија формирала Савет, испунио је све захтеве који се у овом тренутку постављају: да сарађује  са Парламентом и цивилним друштвом, као и да све препоруке које Србија прати буду повезане са Циљевима одрживог развоја из Агенде 2030 УН-а.

Представници Аргентине и Белгије представили су моделе који у њиховом земљама функционишу,  а намењени су праћењу препорука уговорних тела и Савета за људска права УН-а. Они су се захвалили Србији на иницијативи да се одржи овакав догађај.

Амбасадор у Сталној Мисији Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић захвалио се на учешћу Мисијама Беглгије и Аргентине, наводећи да је посебно значајно да се овај догађај организује на маргинама 42. заседања Савета за људска права, а да број учесника само потврђује квалитет иницијативе која је потекла од Србије.