Пауновић уручено признање за подршку и промоцију родне равноправности

Београд, 28. мај 2020. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да родна равноправност није само женско питање, већ питање комплетног развоја једног друштва, вредности на којима то друштво почива, али и питање вредности које као грађани и грађанке ове земље баштинимо.

Пауновић је на састанку са представницима Савета за родну равноправност и једнаке могућности Града Новог Пазара рекла да је Влада Србије, управо из тих разлога, посвећена питању родне равноправности.

У овом послу имамо значајну подршку Народне скупштине, кроз женску парламентарну мрежу, бројних домаћих и међународних партнера, као и подршку једне од најважнијих, ако не и најзначајније карике, локалне самоуправе. То је место где почиње, и где се углавном решава већина кључних потреба жена и породице, навела је Пауновић.

Пауновић је подсетила да је Нови Пазар међу 60 градова који су потписали Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу, и на тај начин се сврстава, раме уз раме, са европским градовима који ће заједно радити на унапређењу родне равноправности.

Рад Савета за родну равноправност Града Новог Пазара и активности на локалном нивоу може послужити као пример другим локалним самоуправама и изузетно сам поносна на нашу сарадњу, битке које смо заједно добиле, а за неке победе ћемо се још борити, додаје Пауновић.

Циљ за који се боримо подразумева већи број жена на местима где се одлучује, не само на републичком нивоу, већ и заступљеност жена на кључним местима у локалној самоуправи, оценила је Пауновић.

Међу нама су образоване, вредне и храбре жене које ће се изборити за своје место али на тај начин и за место оних жена чији глас се још увек недовољно чује, изјавила је Пауновић, и поручила да наставе да се боре храбро као и до сада. У овој борби нам је заиста важна подршка и наших колега, рекла је Пауновић.

Сенада Лековић, одборница у градском парламенту Новог Пазара истакла је да ће Град и Савет наставити активности ка бољем положају жена, борби против свих облика насиља, и захвалила се Влади Србије и директорки Канцеларије за људска и мањинска права која је до сада кроз више различитих активности подржала Савет за родну равноправност и једнаке могућности, као и град Нови Пазар у промоцији али и бројним активностима које доприносе да Нови Пазар буде град једнаких могућности.

Банина Мудеризовић, председница Савета уручила је директорки Канцеларије за људска и мањинска права Сузани Пауновић посебно признање за несебичну подршку и промоцију концепта родне равноправности.