Пауновић: Важно је јачати међугенерацијску солидарност

Драго ми је да другу годину заредом организујемо трибину у оквиру „Недеље људских права“ на Врачару која је посвећена унапређењу положаја наших старијих суграђана. Верујем да ће нам ово постати традиционално дружење и у будућности, истакла је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Пауновић је навела да је погрешна перцепција да је старијим особама потребна само материјална помоћ.

Старије особе желе да путују, да се друже, да учествују у разним хуманитарним активностима, да живе друштвени живот. Задатак свих нас је да кажемо да су они значајни чланови нашег друштва, и да у границама својих могућности, могу још пуно тога да пруже у развоју друштва, поручила је Пауновић.

Удружење пензионера са Врачара је веома активно и ви сте одличан пример другим локалним самоуправама, јер данас нам је можда више него досад потребна међугенерацијска солидарност јер је готово трећина становника наше земље старија од 60 година, рекла је Пауновић.

Статистика нам говори да старији људи у Србији углавном живе сами. Од укупно 434.548 домаћинстава у којима живе старије особе, више од половине (278.131) су домаћинства у којима старија особа живи сама. Свега трећина старих људи живи у истом домаћинству са својом децом, истакла је Пауновић.

„Најстарији” је регион Јужне и Источне Србије, где је чак 25% становништва старије од 60 година.

Брига о људима трећег доба је приоритет целе Владе, рекла је она, додајући да ће Влада и даље активно наставити са подршком старијим особама и побољшањем њиховог материјалног положаја.

Свака озбиљна држава степен напретка мери према односу који даје грађанима, а сигурна сам да наша земља има итекако одговоран однос, закључила је Пауновић.

Прилог томе говори и најава министра финансија Синише Малог да ће пензије расти из године у годину, и да ће од јануара следеће године бити веће за 5,4 одсто, подвукла је Пауновић.

Повећање пензија један је од приоритета Владе, али поред економске сигурности важно је радити и на рушењу предрасуда које се везују за старије људе као и на међугенерацијској сарадњи, јер је важно и да друштво у целини обрати пажњу на старије, јер усамљеност некада може бити тежа и од саме немаштине, објаснила је директорка Канцеларије.

Слободан Ребић, председник Удружења пензионера Врачара истакао је да на овој општини живи преко 17 хиљада пензонера , односно једна четвртина од укупног броја становника општине Врачар.

Ребић је навео да  је општина Врачар у претходном периоду пензионерима на овој општини успоставила услуге као што су сениори упознајте Србију, врачарски мајстор, биоскоп за сениоре, плесне школе, учење страних језика и компјутера које су пензионери са ове општине радо прихватили.

Удружење пензионера са Врачара са својих 5 месних организација сарађује са пензионерима из других београдских општина.

Михаило Групковић, председник скупштине ГО Врачар поздравио је све присутне истичући да је поред овог скупа, организовано још низ догађаја којима се обележава Недеља људских права на Врачару.

Групковић је навео да ће и следеће године организовати дане људских права јер је то прилика да се представници ове локалне самоуправе сусретну са најосетљивијим грађанима са њихове територије.

Председница Управног одбора Удружења „Снага пријатељства“ – Amity Надежда Сатарић говорила о проблемима дискриминације са којима се суочавају старији, истичући да ће ова организација у 2020. години интензивирати програме међугенерацијске солидарности и активног старења.

Трибину су организовали Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Градска општина Врачар, Удружење пензионера Врачар и Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Amity.