Пауновић: Влада посвећена борби против насиља над старијим особама

Сремска Митровица, 15. јун 2019. године - Заштита старијих особа од насиља и адекватно кажњавање насилника представљају императив друштвене одговорности сваке државе. Да бисмо унапредили положај старијих особа али и осталих осетљивих друштвених група, неопходно је да се принцип поштовања, различитости, толеранције и ненасиља додатно приближи свим грађанима. Посебно је важно да он постане модел понашања и деловања младих људи, јер само тако можемо унапредити међугенерацијску солидарност, истакла је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права на догађају који је одржан у Сремској Митровици поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над старијим особама.

Догађај је организован под слоганом „Насиље НЕ – међугенерацијска солидарност ДА!“

Влада Србије препознала је важност борбе против насиља над старијим особама у нашем друштву, и на овај начин жели да скрене пажњу јавности на насиље и занемаривање са којима се суочавају наши најстарији грађани, и да борба против насиља никада не сме стати, истакла је Пауновић.

Пауновић је навела да је Закон о спречавању насиља у породици, који је ступио на снагу у јуну 2017. године, допринео бољој и ефикаснијој заштити свих жртава насиља у породици, па и старијих особа, али и да на овом пољу још увек имаш посла.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да наши стари суграђани често скривају насиље, јер се надају да се насиље неће поновити или се боје да га пријаве.

Пауновићева додаје да је прихватање чињенице да је управо члан породице насилник највећи проблем код суочавања старијих са насиљем, али и да управо због тога не смемо да ћутимо када приметимо да овакав вид насиља постоји.

Подаци показују да су у породичном насиљу у 2018. години убијене 33 жене, од којих су њих девет биле старије.

Убице су у пет случајева била њихова деца, у два случаја унуци, у два случаја брачни партнери, а у већини случајева, службама система заштите жртве нису раније пријављивале насиље, иако су га трпеле.

Поред Пауновић, присутнима су се обратили и Роберт Чобан, директор Колор прес групе, проф. др Ранко Раичевић, председник друштва неуролога, Надежда Сатарић, председница УО Удружења грађана “Снага пријатељства” – Амити, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и града Сремска Митровица.

У календару Уједињених нација 15. јун означен је као Дан борбе потив насиља над старијим особама. Србија, као и све земље чланице Уједињених нација, сваке године обележава овај важан датум.