Пауновић: Влада посвећена даљем унапређењу положаја младих у Србији

Београд, 12. дцембар 2019. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да је обележавање Међународног дана људских права ове године у знаку остваривања права младих. Кампања „Устани за људска права“ Канцеларије Високог комесара за људска права има за циљ да промовише потенцијал младих особа као конструктивних носиоца промена, појача њихов глас и укључи у доношење одлука у сва питања од њиховог значаја.

Обраћајући се на скупу поводом представљања Нултог извештаја о правима младих у нашој земљи, Пауновић је навела да наша држава свој допринос овом глобалном покрету даје првим извештајем о људским правима младих у Републици Србији.

Овај извештај је резулат рада сарадника и сарадница Омладинског програма Београдског центра за људска права, у партнерству са Тимом Уједињених нација за људска права у Србији, а уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права.

Како је објаснила, ово је још један од показатеља да организације цивилног друштва у Влади Србије виде поузданог партнера за решавање свих питања кроз дијалог, консултативне процесе, обуке и програме.

Ми смо протеклих шест месеци заједно са омладинским програмом Београдског центра за људска права указивали на ову важну тему кроз тренинге подизања капацитета организација младих и за младе у четири града у Србији за успостављање снажније инетеракције са механизмима УН за људска права и то у Београду, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, истакла је Пауновић, додајући да се и данашњи скуп одржава у оквиру програма који је подржала Канцеларија за људска и мањинска права.

Циљ овог извештаја је да прикаже стање, идентификује постојеће изазове и препреке у погледу остваривања људских права младих у Републици Србији.

Пауновић оцењује да ће извештај бити и основа за будуће деловање организацијама младих и за младе, за утемељено заговарање за још бољи положај младих у Србији, пред механизмима Уједињених нација, међународним актерима и доносиоцима одлука.

Чињеница је да не постоји посебно уговорно тело УН-а које надзире примену препорука за младе, нити Конвенција која регулише положај младих. Ово указује да је тема положаја младих дуго није била у врху приоритета УН-а, и да је праћење стања њихових права од огромне важности како би се у најкраћем року спровеле мере усмерене ка побољшању њиховог положаја и спровођењу Циљева одрживог развоја до 2030, оценила је Пауновић.

Од укупно 392 препорука које су механизми за надзор поштовања људских права у систему УН упутили Србији, 47 препорука може довести у везу са положајем младих, рекла је Пауновић наводећи да се млади експлицитно помињу у само осам добијених препорука.

На скупу су говорили и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб, која је навела да је наша земља на добром путу и да се јасно виде напори институција и Канцеларије за људска и мањинска права, и шеф Мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер.

Учесници скупа су указали на значај Универзалне декларације о људским правима, коју је Генерална скупштина УН усвојила 1948. године, да је технологија велики изазов за све a посебно за младе, као и да је приступ правима нешто за шта се сви заједно боримо.