Пауновић: Влада посвећена оснаживању капацитета националних савета националних мањина

- Дводневне обуке које су реализоване 5. и 6. априла за представнике националних савета националних мањина део су активности Владе усмерених на оснаживање капацитета националних савета и овакве обуке спроводе се континуирано, истакла је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Циљ ових обука је да се представници националних савета упознају са принципима доброг управљања, програмским планирањем, буџетирањем и извештавањем о трошењу средстава, са аспекта повећања ефикасности и транспарентности у раду националних савета, посебно у погледу употребе средстава добијених из буџета Републике Србије, оценила је Пауновић.

Пауновић је истакла да су реализоване обуке потврда и да се свакодневно јачају капацитети за спровођење мера и активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина у пракси. Овакве обуке део су и обавезујућих активности из Акционог плана за преговарачко поглавље 23.

Поред запослених у Канцеларији за људска и мањинска права, тренери на обукама су Тимо Сорса из Националног института за здравље и добробит из Финске и Михаела Брезар из Уреда за народности Владе Републике Словеније. Обуке су организоване у оквиру твининг пројекта ЕУ „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију" који реализују Канцеларија за људска и мањинска права и Повереник за заштиту равноправности у партнерству са аустријским Институтом за људска права „Лудвиг Болцман“ и словеначком републичком Канцеларијом за националне мањине.