Пауновић: Заштита и унапређење права деце на листи приоритета Владе

Поводом обележавања 1. јуна - Међународног дана деце Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права поручила је да је наша земља у потпуности посвећена питању унапређења положаја деце, као и да у континуитету предузима бројне мере у најбољем интересу детета.

- Заштита и унапређење права деце био је и остаје један од примарних задатака целе Владе, рекла је Пауновић.

Држава је, како је подсетила, током протеклих година уложила велике напоре у усклађивању националног законодавства са Конвенцијом о правима детета у различитим областима остваривања права детета.Такође, донето је и низ нових закона и стратегија којима се та права унапређују у области социјалне заштите, образовања, здравствене заштите, спречавања дискриминације, решавања статусних питања, пре свега Рома, избеглица и интерно расељених лица, указала је Пауновић.

Спречавање насиља над децом и дискриминације, обезбеђивање равноправних услова за живот, здравствену заштиту, социјално благостање, доступно квалитетно образовање, додатну подршку, игру и дружење, одговорност су друштва у целини.

Задатак свих чинилаца друштва јесте да се омогући детету, као носиоцу права, да одраста у бољим условима у породици, локалној заједници и друштву, нагласила је Пауновић.

Међународни дан детета је установљен на Женевској светској конференцији о добробити деце 1925. године, а званично усвојен у међународној заједници 1950. године. Овај дан се прославља како би се указало на дечија права и најзначајнија питања из области образовања, безбедности, људских права, здравствене заштите и задовољавања њихових потреба и организују различити догађаји посвећени деци.