Пауновић: Жене на КиМ дочекују 8. март у атмосфери страха

Делегација Србије коју је предводила Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права представила је, пред УН Комитетом у Женеви, Извештај о примени Конвенције која се бави елиминисањем свих облика дискриминације жена.

О посвећености наше земље спровођењу Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена сведочи и низ мера које је Влада Србије предузела, оценила је Пауновић.

Пауновић је истакла да је Влада посвећена унапређењу положаја жена у Србији, али је и затражила од Комитета УН да УНМИК достави додатне информације о примени ове Конвенције на Косову и Метохији, где су припаднице неалбанских заједница суочене са бројним проблемима и изазовима на пољу поштовања људских и мањинских права.

„У овом тренутку грађани који живе на територији Косова и Метохије, суочавају са најгрубљим кршењем људских права и стандарда утврђених међународним уговорима којима се свим људима гарантују права и слободе“, истакла је Пауновић.

Она је посебну пажњу скренула да од увођења такси Приштине од 100 одсто, неалбанско становништво које живи на Косову и Метохији сваки нови дан дочекује у страху за свој живот и здравље.

„Жене на Косову и Метохији дочекују 8. март у атмосфери страха, брину за свој живот, здравље, али и за своје породице, нарочито децу чија права су посебно угрожена“, упозорила је Пауновић.

Пауновић је посебно указала на чињеницу да Република Србија није у могућности да прати примену међународних уговора о људским правима на овом делу своје територије, с обзиром да је, на основу Резолуције 1244 (1999) Савета безбедности Уједињених нација, управљање Покрајином у целости поверено Привременој административној мисији Уједињених нација на Косову (УНМИК), и да заштита људских права представља искључиву одговорност међународног присуства.