Пауновић: Жртве насиља имају поверење у државу

Београд, 26. новембар 2019. године - Обраћајући се присутнима на јавном слушању „Спречавање насиља над женама“ директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да је Република Србија показала озбиљност у настојању да се испуне све домаће и преузете међународне обавезе на пољу заштите и спречавања насиља над женама.

Пауновић је том приликом подсетила да, поред CEDAW конвенције која јесте кључни документ донет под окриљем УН-а који се бави спречавањем свих видова дискриминације жена, одредбе о положају и правима жена садржи Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, као и Конвенција о правима особа са инвалидитетом.

У претходном, врло динамичном периоду, кроз сарадњу са уговорним телима, Србија је добила препоруке које се тичу даљег унапређења положаја жена, објаснила је Пауновић.

Како наводи, од укупно 392 препоруке различитих механизама и Савета за људска права, 95 се односи на положај жена, а од тог броја 42 се непосредно односи на насиље над женама.

Пауновић је истакла да Влада Србије редовно извештава CEDAW комитет о активностима које се предузимају на спровођењу ове конвенције.

Једна од препорука овог комитета је била и ефикасно доношење и спровођење закона којим ће се спречавати насиље у породици, рекла је она.

У свом обраћању Пауновић је навела да преломну тачку, која је посебно значајна на пољу заштите од насиља у породици, представља доношење Закона о спречавању насиља у породици, управо са циљем пружања ваљаног одговора у погледу превенције од насиља и унапређења координације и сарадње код пружања адекватног одговора надлежних служби.

О ефектима овог закона сада можемо поуздано говорити, рекла је Пауновић, додајући да према подацима Министарства правде од почетка примене закона од јуна 2017. године разматрано је више од 119 хиљада случајева насиља у породици.

Пауновић је посебно нагласила да је за две године примене овог закона Министарство унутрашњих послова изрекло преко 15 хиљада хитних мера привременог удаљења учиниоца из стана, и преко 35 хиљада хитних мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази.

Пауновић је подсетила да смо у овој години изгубили 28 женских живота и то показује да, поред рада и сарадње, морамо још више да подижемо свест целокупног друштва о значају спречавања и пријаве, наглашавајући да је посебно важно континуирано подизати свест о потреби пријављивања јер је то први важан и неопходан корак да до реаговања надлежних институција дође.

Мислим да смо ефикасним реаговањем надлежних институција успели да вратимо поверење у речи да држава неће толерисати насиље и да ће насилници добити заслужену казну, закључила је Пауновић.