Помаци у поштовању људска права у Србији

Канцеларија за људска и мањинска права

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић оценила је данас да људска права у Србији имају узлазну путању и да су направљени помаци, па верује да ће извештај Амнести интернешнала за 2013. годину бити бољи.

"У претходном периоду доста тога је урађено на унапређењу законодавног оквира, јачању институција, али и на активностима који су везане за спровођење већ донетих закона и стратегија које утичу на побољшање права грађана", рекла је Тањугу Пауновић поводом извештаје организације Амнести интернешнел (АИ) за 2012.

У том извештају наведено је да је у Београду више од 1.000 Рома принудно исељено у априлу, а да је парада поноса поново забрањена у октобру.

Према речима Сузане Пауновић, о томе колики је напредак остварен сведоче грађани, извештаји домаћих институција и невладиних организација које делују у Србији, али и последњи извештај Европске комисије о напретку који је Србија постигла у процесу придруживања.

Када је у питању последњи извештај који је објављен од стране Амнести интернешнала, а који се тиче положаја Рома, она је рекла да је у том делу постигнут одређени помак.
Она је навела да је Србија интезивно предузимала велики број активности на територији целе републике, а не само у граду Београду и да се једна од основних активности односи на усвајање правног оквира, који ће бити у сагласности са међународним стандардима људских права, а тицаће се питања расељавања.

Пауновић је навела да извештај говори о томе да је Европска комисија уложила 3,5 милиона евра на решавање тих питања у Србији.
"Мислим да се тим средствима на један озбиљан начин може решити питање бољих животних услова за Роме. Свакако да ће једно од кључних питања бити и стандард, начин живота, боља инклузије, запошљавање. То је део активности који ће се реализовати средствима ЕУ", рекла је Пауновић.

Када је у питању део који се односи на параду поноса, она је истакла да је већ разговарано са организаторима Прајда за 2013. годину који су везани за припрему те манифестације.
"Планирају се састанци организатора Прајда и представника једног броја министарстава и представника градске власти", рекла је Пауновић и додала да верује да ће у том делу извештај Амнести интернешнала бити бољи за 2013. годину.