Повећати квоту за упис студената Рома о трошку државе

Београд, 7. октобар 2020. - Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић председавала је седници Kоординационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији.

Михајловић је тим поводом истакла да је достојанствен живот ромске заједнице и стварање једнаких услова за све грађане задатак државе, јединица локалне самоуправе и међународних партнера, нагласивши да су Роми и Ромкиње посебно рањива категорија.

Доста тога смо урадили на том плану, али можемо много више. Са данашње седнице упутићемо иницијативу председници Владе да се квота за високо образовање ромских студената повећа са један на три одсто, јер је право на образовање и информисање веома важно и услов је даљег развоја, истакла је она.

Михајловић је истакла да је битно да ромска деца могу да прате наставу онлајн у овом изазовном времену, најавивши да ће Kоординационо тело, заједно са свим министарствима и партнерима, наставити да ради на даљој инклузији Рома и Ромкиња, али и са свакодневном борбом против стереотипа.

Према њеној оцени, Стална конференција градова и општина (СКГО) је важан партнер јер све што се договори на националном нивоу треба да се спроведе и на локалном.

Шефица канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС) Микела Телатин рекла је да ће ова агенција наставити да подржава напоре Владе усмерене на унапређење положаја ромске заједнице.

Телатин је истакла да УНОПС већ годинама спроводи активности чији је циљ бољи приступ социјалним услугама и бољим условима становања, храни и хигијени.

И даље нам предстоји много изазова, али захваљујући тренутном пројекту, који финансира ЕУ, усмереном на подршку социјалном становању и активној инклузији, радимо на томе да Роми имају бенефите не само кроз социјално становање, већ и кроз инклузију која се односи на запошљавање, образовање и друге сегменте живота, рекла је Телатин.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић оценио је да би повећање квоте за афирмативни упис студената са један на три одсто допринело повећању броја Рома са високим образовањем.

То ће пуно значити не само ромској заједници, већ и друштву у целини. Очекујемо да млади високообразовани Роми и Ромкиње дају импулс даљој интеграцији те заједнице у друштво, рекао је Накић.

На састанку је, између осталог, било речи о реализацији пројеката намењених побољшању социоекономских услова живота ромске популације и подршци социјалном становању и активној инклузији, као и о активностима Националне коалиције за спречавање раних бракова и о предузетим активностима у време епидемије коронавируса.

Седници су присуствовали и представници министарстава здравља, правде, финансија, државне управе и локалне самоуправе, омладине и спорта, просвете, науке и технолошког развоја, за европске интеграције, као и представници АП Војводине, Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), УНОПС-а, UN Women, УН тима за људска права, Делегације ЕУ у Србији, СКГО, Савета Европе, као и директорка Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

Преузето са сајта Владе Србије