Представљен Девети извештај о спровођењу Акционог плана за мањине

Београд, 18. децембар 2018. године – Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић представила је данас Девети извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Пауновић је истакла да се овај извештај односи на период јул-септембар 2018. године, односно на трећи квартал 2018. године.

Према њеним речима, веома је значајно да постоји континуитет у извештавању, те да су  извештаји сачињени редовно и да је добар одзив у процесу самог извештавања. За реализацију у овом извештајном периоду доспело је укупно 113 активности предвиђених овим Акционим планом, од 75 носиоца активности 60 је доставило своје прилоге што чини 80 одсто.

Директорка Канцеларије је истакла да 8 националних савета националних мањина није доставило своје прилоге, и то национални савет албанске, ашкалијске, бошњачке, египатске, македонске, ромске, украјинске и црногорске националне мањине.

Пауновић је навела да је 45 јединица локланих самоуправа доставило своје прилоге за Девети извештај, као и 15 савета за међунационалне односе.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак истакао је да је усвојен Буџетски фонд за националне мањине за 2019. годину. Он је навео да су избори за националне савете националних мањина успешно завршени, и представио најзначајније активности овог министарства.

Представљању извештаја присуствовали су и представници општине Тител, једне од општина која учествује у процесу извештавања о спровођењу АП за мањине. Они су истакли да је Савет за међунационалне односе општине Тител формиран пре скоро 2 године, поделили су искуства у вези са финансирањем самог савета, и представили активности овог савета. Општина Тител редовно учествује у процесу извештавања о спровођењу Владиног акционог плана за мањине.

Представљању Деветог извештаја присуствовали су представници ресора у Влади, националних савета националних мањина, АП Војводина, институција, независних тела, организација цивилног друштва и медија.