Представљен Нацрт плана комуникације

Представљен Нацрт плана комуникације

У свечаној сали "Београд" Палата Србија данас је представљен Нацрт плана комуникације Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије. Доношење Нацрта плана комуникације део је пројекта „Имплементација антидискриминационих политика у Србији“ који финансира Европска унија из претприступних ИПА фондова (ИПА 2011).

Поздравну реч бројним присутним учесницима упутила је др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права. Такође скупу се обратио Ђанфранко Д`Ерамо, вођа тима поменутог пројекта. Д'Ерамо је, између осталог рекао да ће документ бити званично представљен на конференцији у септембру, док ће, како је Пауновићева навела, консултације о Нацрту плана трајати до половине августа. Позвала је учеснике и све заинтересоване да своје коментаре и сугестије везано за План комуникације доставе на обрасцу који ће бити постављен на званичном сајту Канцеларије за људска и мањинска права. Само представљање, циљеве као и разлоге за његово доношење изнео је консултант на пројекту, Владан Јовановић.

Како наводи Јовановић, у изради Нацрта плана комуникације у широком консултативном процесу учествовали су бројни представници државних органа Владе Републике Србије, представници органа АП Војводина, представници независних тела Републике Србије, као и организације цивилног друштва, Мисије УН и ОЕБС-а  у Србији. Нацрт се састоји из неколико поглавља која се односе на механизме за извештавање о људским правима, на међународна документа  у којима се извештава о људским правима, на опште и појединачне циљеве и генералне правце плана као и на саму имплементацију, праћење и евалуацију процеса дефинисаног планом.

Марија Рауш, саветница за људска права у Канцеларији сталног представника УН у Србији истакла је значај Канцеларије за људска и мањинска права, похваливши иницијативе и настојања да се унапреде људска права у Републици Србији, као и велики напредак у тој области. Такође, изнела је похвалу у вези са Нацртом плана комуникације истакавши његов значај и у фази извештавања о примени међународних уговора о заштити људских права (које је ратификовала и чија је потписница Република Србија.

Организатори су веома задовољни одзивом и заинтересованошћу државних органа и јавности: "Пријатно смо изненађени бројем заинтересованих који су се одазвали позиву да са нама учествују у доношењу Плана комуникације, документа од велике важности за будући рад Канцеларије. Верујем да ће нас својим учешћем и запажањима подржати у даљем раду и настојању да Канцеларија за људска и мањинска права разради систем комуникације са свим надлежним органима Владе Републике Србије,  независним телима, јединицама локалне самоуправе, организацијама цивилног друштва и грађанима - изјавила је Сузана Пауновић након завршетка скупа.

Нацрт плана комуникације...