Систематски решавати проблем вршњачког насиља

Београд, 20. децембар 2019. - Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић поручила је данас да су вршњачко насиље и дечји рад проблеми који се морају систематски решавати, указавши на то да Србија спада у ред земаља са високим ризиком прекида детињства.

Ђукић Дејановић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, одржаној пред девету седницу Савета за права детета, указала на то да ће се овим проблемима бавити стратегија за спречавање насиља над децом и закон о правима детета, о којем је управо завршена јавна расправа.

Она је објаснила да се у дечји рад убрајају уличне ситуације, као што су просјачење, као и када деци, одличним ђацима, у руралним срединама родитељи одобравају да не иду у школу да би обавили неки тежак посао.

Ако дете ради такав посао више од два дана у низу, то се сматра дечјим радом, рекла је Ђукић Дејановић и указала на значај јачања свести о томе колико је првих 1.000 дана важно за живот и развој детета.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је од 392 препоруке које је добила од Уједињених нација, Србија до сада испунила 27 одсто њих, и да интензивно ради на испуњавању осталих препорука.

Према њеним речима, у наредном периоду биће успостављан акциони план за заштиту деце који ће се односити и на укључење ромске деце у предшколско образовање, а биће успостављен и заштитник права детета.

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић пренела је да је јавна расправа о Нацрту закона о правима детета, која је одржана у Београду, Новом Саду, Врању, Ужицу и Новом Пазару, изазвала велико интересовање локалних самоуправа и представника цивилног друштва.

Божовић је пренела да се наредних дана очекује да радна група размотри све сугестије на предлог стратегије како би се она што пре нашла на дневном реду Владе.

Она је навела да ће се у превенцији вршњачког насиља, као и насиља над децом, укључити све институције, као и да се стратегија, чије усвајање предстоји, односи на период 2020. до 2023. године.