Србија је земља у којој се поштују људска права

Београд, 16.септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, као и министри у Влади Бранко Ружић и Зоран Ђорђевић учествовали су данас у шетњи на београдској Паради поноса којом су припадници ЛГБТ популације и ове године указали на свој положај у друштву.

Брнабић је била на почетку шетње, испративши поворку украшену дугиним заставама и балонима, а шетали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Ружић је рекао новинарима да је промовисање толеранције обавеза свих, Владе и грађана, јер је једнакост загарантована Уставом и законима.

Он је додао да с времена не време постоје проблеми, али их држава препознаје и сваке године прави корак напред како Србија не би била перципирана као хомофобична земља.

Измењен је Закон о матичним књигама и тако направљен искорак, јер је омогућено да се промена пола нађе у матичним књигама, подсетио је Ружић.

Ђорђевић је истакао да ће се наставити рад на унапређењу људских права свих грађана, оценивши да се права свих све више поштују из године у годину.

Ово показује да се Србија променила, да је другачија земља и то је порука коју данас шаљемо у свет. Србија је земља у којој се поштују људска права, рекао је министар.

Међу окупљенима у Улици краља Милана, били су и амбасадори САД Кајл Скот, Француске Фредерик Мондолони, Норвешке Арне Сане Бјорнстад, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

Преузето са сајта Владе РС