Србија посвећена побољшању полoжаја Рома

Београд, 8. април 2019. – Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да је врло важно да се донесе стратегија инклузије Рома до 2025. године, као и акциони планови на сваке две године.

Она је навела да Србија може да буде поносна на примере добре праксе последњих година, истичући да су здравствени медијатори успели да преполове стопу смртности деце, да је велики број припадника ромске националне мањине изабрао лекара, да је више од 30.000 људи добило личне карте и друге документе, те да је много тога урађено и у области запошљавања.

Она је навела и да је Србија део регионалних пројеката који се тичу социјалне укључености Рома.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да наша земља последњих година ради на свеобухватној инклузији ромске националне мањине и да је пример за то како држава треба да се односи према тој категорији становништва.

Ђорђевић је на јавном слушању „Институционални механизми за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији“, поводом обележавања 8. априла – Међународног дана Рома, подвукао да ће Роми увек имати подршку ресорног министарства у свим сегментима.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић указао је на то да Влада чини напоре да обезбеди унапређење и заштиту права припадника свих националних мањина, уз напомену да је прошле године усвојен сет “мањинских” закона, којима се унапређује положај и остваривање њихових права.

Он је нагласио да градови и општине имају значајну улогу у унапређењу положаја ромске националне мањине и да ће зато ресорно министарство наставити да подржава рад савета за међунационалне односе и решавање статуса положаја ромских координатора.

Такође, како је најавио, Министарство ће крајем априла расписати јавни конкурс за доделу средстава из Буџетског фонда за националне мањине, при чему ће на располагању бити 30 милиона динара, што је већа сума у односу на претходне године.

Председник Националног савета ромске националне мањине у Србији Далибор Накић предочио је да Роми представљају неискоришћени људски ресурс Србије, који адекватним укључивањем може допринети економском развоју земље.

У складу са тим, он је навео да је значајан број Рома стекао средње и високо образовање, додајући да су у области становања приметни позитивни кораци будући да су, уз помоћ ЕУ, изграђени социјални станови за Роме у неким општинама, а очекује се и да се проценат незапослености са досадашњих 90 одсто додатно смањи.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су Роми у Европи једна од највећих етничких мањина и да се и даље суочавају са дискриминацијом, маргинализацијом, ризиком од сиромаштва и социјалне искључености.

Он је поручио да је за ЕУ социјална инклузија једна од фундаменталних вредности и сталних приоритета и да се то очекује и од земаља кандидата, те да ће запошљавање и образовање остати централни део националних стратегија инклузије Рома и после 2020. године.

Фабрици је рекао да је ЕУ до сада уложила 11,4 милиона евра у реализацију пројеката који се тичу ромске заједнице у Србији, а да је план да се тај износ повећа на додатних 20 милиона евра, који ће првенствено бити усмерени на решавање стамбених питања и образовања.

Према његовим речима, важно је запослити што више Рома, али и побољшати капацитете административних механизама и обезбедити бољу координацију између централних и локалних власти, невладиног сектора и међународних организација.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је Србија посвећена спровођењу Стратегије за социјалну укљученост Рома и да је циљ да они буду равноправни грађани у погледу остваривања својих права на образовање, запошљавање, здравствену заштиту, учешће у процесу одлучивања и заштите од дискриминације.

ОЕБС учествује у многим пројектима инклузије Рома у Србији, указао је он и додао да предстоје бројни изазови, посебно на пољу образовања, како би ромски ученици наставили да похађају средње школе и у потпуности остварили своје могућности за проналажење запослења.