Србија успешно спровела заједнички пројекат са Аустријом и Словенијом

Београд, 07. јун 2017. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, обраћајући се присутнима на завршном догађају пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“ истакла је да су пројектни резултати постигнути на једном од  првих твининг уговора који се у Републици Србији спроводио у оквиру децентрализованог система управљања европским фондовима.

Успешним спровођењем овог пројекта и потписаног уговора, Србија као земља која има јасан циљ да постане земља чланица Европске уније, показује да је спремна за управљање претприступним фондовима на децентрализован начин, истакла је Пауновић.

Децентрализованим системом имплементације овог ИПА пројекта целокупна одговрност за реализацију пренета је на институције Владе, Канцеларију за људска и мањинска права и Министарство финансија, које су управљале уговором, пратиле његову реализацију и вршиле исплате средстава Европске уније.

Пауновић је истакла да је пројекат отпочео септембра 2015. године под покровитељством Европске Уније у оквиру програма ИПА 2013, а у сарадњи са Институтом за људска права „Лудвиг Болцман“ из Аустрије. Укупна вредност пројекта износи 1,2 милиона евра које је за овај пројекат обезбедила Европска унија, док је националну контибуцију, за потребе обе институције, у износу од 60.000 евра обезбедила Канцеларија за људска и мањинска права у Буџету РС. Пројекат је имплементиран успешно у временском оквиру од 22 месеца.

Основни циљ и резултати овог пројекта усмерени су на оснаживање капацитета за спровођење релевантног законодавног оквира у области људских права и заштите мањина, као и његово унапређивање у складу са европским стандардима, као оснаживање постојећих капацитета релевантних националних институција и најважнијијх актера за спровођење људских права и унапређење антидискриминационих политика на националном и локалном нивоу.

Током ове непуне две године спроведено је 18 активности у три кључне компоненте пројекта. Око 40 експерата из земаља чланица ЕУ сарађивали су у претходном периоду са нама размењујући искуства, знања и вештине у оквиру организоавних обука, радних састанака, обука на раду, анализа закона и пракси, израду препорука. У различитим обукама је учествовалао око 250 полазника. То заправо потврђује да смо постигли основни свху и циљ Твиниг пројекта, односно „учили смо једни од других“, истакла је Пауновић.

Николас Бизел, шеф првог сектора операција Делегације Европске уније у Србији је истакао да је ЕУ уз Србију у борби против дискриминације и да су веома задовољни оним што је урађено у оквиру твининг пројекта.

Завршном догађају присуствовали су представници државних органа и институција, амбасада, међународних и организација цивилног друштва, представници независних тела, националних савета националних мањина, као и представници медија.