Студијска посета Канцеларији за људска и мањинска права

Дана 27, фебруара је на иницијативу Фонда за отворено друштво из Београда, у Студијску посету Канцеларији за људска и мањинска права дошла делегација експерата из Албаније, коју су сачињавали представници Фонда за отворено друштво из Албаније, Министарства за рад, запошљавање и социјална питања, Министартсва за јавне радове и транспорт, као и представници техничког Секретаријата за ромска питања из ове земље. Иначе, ова делегација борави у Србији од 25, до 28, фебруара и имаће бројне сусрете током свог боравка.

Осим, посете Канцеларији за људска и мањинска права Владе Србије, чланови ове Студијске делегације из Албаније, коју је предводио Ендрит Шабани из Фонда за отворено друштво из Тиране, посетили су још неколико институција у нашој земљи, а сусрели су се и са представницима Канцеларије ОЕБС-а у Србији.

Госте из Албаније је на почетку посете поздравила Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, а посебан разговор о положају и проблемима Рома су имали чланови Делегације са замеником директора Канцеларије за људска и мањинска права Драгољубом Ацковићем.

Гости су се посебно интересовали за програме које Канцеларија реализује за ромску заједницу, као и за то у каквим су односима ови програми са другим програмима на пример у области становања, запошљавања итд. Такодје су се, чланови делегације интересовали за реализацију Акционих планова у вези са Ромима, како се долази до података о Ромима и како се они користе, као и инструментима за њихово коришћење.

Посебна пажња током разговора била је усмерена на питање како институције користе своје буџете и европске фондове за имплементацију Акционих планова који су предвидјени Декадом Рома.
За чланове делегације једно од значајних питања била су искуства која постоје, а која се односе на сарадњу институција и ромске заједнице на пример, као и које стратегије и која методологија се користе за инклузију ромске деце у обавезном основношколско средњошколско образовању.

Чланови делегације су се интересовали и за то да ли постоји институционално тело које врши мониторинг спроводјење Акционих планова везаних за спроводјење Декаде Рома.

О свим овим питањима, представници Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије су их детаљно информисали.