Треба инсистирати на једнакости права ЛГБТ популације

 

lgbt okrugli sto 17122015Центар за омладину „Твоја Србија“ одржао је у Београду дебату о проблемима ЛГБТ популације. На тему „Унапређење активности у области борбе за остваривање основних људских права припадника ЛГБТ заједнице у Србији“, говорили су Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Анђела Чех из Канцеларије за људска и мањинска права , Лазар Павловић председник удружења „Геј Стрејт алијанса“ и Предраг Аздејковић, оснивач портала „ГаyЕцхо“. Говорници су се фокусирали на активности које се могу спроводити у будућности како би се стварала позитивна слика о ЛГБТ заједници у Србији и смањила нетолеранција и дискриминација.

Направљен је осврт на то шта је до сада рађено погрешно и како се могу активности унапредити у будућности, како би Србија постала толерантније друштво. У дебати која је развијена учествовали су и гости медју којима су били новинари и медијски стручњаци Татјана Војтеховска, Снежана Дакић, Александар Игњатовић, Владимир Дјурић Дјура, Саша Боројевић и други.

- Мислим да су у протеклих пар година постигнити добри резултати, који се тичу решавања проблема ЛГБТ популације у Србији. Ми сада тачно знамо које њихове проблеме треба да решава држава. Помажемо и пратимо рад бројних невладиних организација које решавају проблеме ЛГБТ популације. Најдрастичније кршење њихових права дешавало се за време првих Парада поноса када су неки активисти били изложени бруталном насиљу и пребијању због свог опредељења. Ипак, држава се током времена све боље односила према том проблему. Урађено је доста на свести људи у Србији да морају толерисати другачији људи, посебно људи другачијих сексуалних опредељења – рекла је Сузана Пауновић.

Присутни су били мишљења да се још много мора учинити како би се смањила дискриминација над гејевима, лезбејкама и трансродним особама.

- Ми смо свесни да се од 2009 године праг толеранције у нашој земљи која се тиче ЛГБТ особа значајно подигао. Ипак, још увек у Србији постоје медији који негативно говоре о припадницима те популације. Портал „ГаyЕцхо“ урадио је истраживање медија и у фебруару ћемо објавити резултате о томе колико се заиста позитивно пише о нашим проблемима – истакао је Предраг Аздејковић.

Параде Поноса популарни Прајдови, одржани су у Београду протекле две године без већих инцидената, што се сматра великим успехом.

- Важно је да ЛГБТ особе престану да инсистирају на својој различитости. Мислим да друштво треба да их прихвати као и било које друге градјане нашег друштва. Стога више нису потребне пароле попут ове „Различити, а исти“, важније је инсистирати на једнакости и на томе да сви имамо једнака људска права – рекла је Тања Војтеховска. 

Пројекат „Различити, а исти“, поред округлог стола, подразумева израду две епизоде емисије „Различити, а исти“ која ће дати допринос промоцији толеранције и разумевања без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет, анти-дискриминације, поштовања лјудских права и права на једнаке шансе.

Пројекат се финансира из средстава првог националног ЛГБТ пројекта у Србији „Стварање толеранције и разумевања према ЛБГТ популацији у српском друштву“, који финансира Амбасада Краљевине Норвешке.