Трибински разговор о Алану Тјурингу

У оквиру спровођења пројекта „Стварање толеранције и разумевања према ЛГБТ популацији у српском друштву“, Центар за квир студије, уз подршку Центра за промоцију науке и Института за филозофију и друштвену теорију, почео је са спровођењем циклуса трибина под називом „Великани науке и уметности и њихова занемарена (хомо)сексуалност“, као део имплементације кампања на националном и локалном нивоу, а у циљу подизања свести јавности о проблемима и темама релевантним за ЛГБТ особе у Републици Србији. Прва трибина је одржана у суботу 14.1.2017. године у Институту за филозофију и друштвену теорију у Београду.

У оквиру трибине Ана Јешић, уредница издавачке куће „Хеликс“, Слободан Бубњевић, уредник часописа „Елементи“ и Ђорђе Божовић, филолог, одржали су предавање о животу Алана Матисона Тјуринга (1912-1954), једног од родоначелника савремених рачунара и вештачке интелигенције.

Алан Матисон Тјуринг познат је, између осталог, и по томе што је дешифровао „Енигму“, нацистичку машину за шифровање, али и по сопственом трагичном крају и поступању државе према његовој хомосексуалности, која је тада још увек била стигматизована и кажњива према законима Велике Британије, иако је Алан Матисон Тјуринг неспорно задужио не само Велику Британију, већ и целокупан технолошки напредак човечанства.
На трибини је присуствовао и представник Канцеларије за људска и мањинска права.

Следеће предавање у оквиру пројекта „Великани науке и уметности и њихова занемарена (хомо)сексуалност“, биће одржано у Институту за филозофију и друштвену теорију, Краљице Наталије 45 (сала на првом спрату), у суботу, 21. јануара, од 14 сати, а дискутоваће се о Мишелу Фукоу (1926 – 1984), великом француском филозофу, теоретичару и књижевном критичару.