У Новом Саду одржана манифестација "Србија једнака за све"

Нови Сад, 9. децембар 2019. године - Боља економска позиција Србије заслужна је за боље остваривање социјалних и економских права свих грађана у Србији, изјавила је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а поводом манифестације „Србија једнака за све“ која је одржана у Новом Саду у оквиру  обележавања Међународног дана људских права.

Пауновић је том приликом истакла да је Канцеларија за људска и мањинска права током целе године посвећено радила на јачању међусекторске сарадње у области људских и мањинских права, успостављању конструктивне сарадње са организацијама цивилног друштва и на подизању свести о значају људских права у Србији.

Како је Пауновић указала, Канцеларија је остварила значајан успех по питању сарадње са националним мањинама на плану ефикаснијег остваривања права и на промоцији мултиетичности.

- У претходном периоду усвојен је велики број закона, стратегија, а од посебног значаја је Закон о бесплатној правној помоћи и Закон о заштити од насиља у породици, навела је Пауновић и додала да је и даље неопходно радити на унапређењу положаја жена, особа са инвалидитетом, старијих особа, као и деце и припадника ромске националне мањине.

На подручју јужне српске покрајине положај Срба и другог неалбанског становништва суочава се са најгрубљим кршењем основних људских права, упозорила је Пауновић.

Рад Канцеларије посебно се одразио на подизање свести о значају људских права деце и младих. Потребно је да што више позивамо људе да уважавају различитости и буду јединствени у борби против дискриминације и сваког вида насиља, оценила је Пауновић.

Према њеним речима, у нашој земљи постоје 22 савета националних мањина и Савез Јеврејских општина, а Србија као чланица Уједињених нација настоји да на све начине допринесе унапређењу толеранције, једнакости, равноправности и поштовању људских права.

Србија води рачуна да свачија права и потребе буду задовољене, због тога су основани бројни савети за сарадњу. Колико је до сада залагањем и радом Канцеларије и Владе урађено када су у питању људска и мањинска права видимо и у слогану овогодишње манифестације “Србија једнака за све”, објаснила је Пауновић.

Пауновић је указала како је за разлику од претходних година, уместо у Београду, манифестација поводом Међународног дана људских права одржана у Новом Саду, у сарадњи са националним саветима, наводећи да је план да се оваква пракса идуће године настави у некој другој локалној самоуправи у Србији.

У Новом Саду је одржана ревија народних ношњи које заузимају истакнуто место у култури и традицији сваког народа, са циљем да се истакне улога коју су имале као носилац идентитета народа кроз историју. Циљ ове ревије је да се покаже лепота различитости и мултикултуралност наше земље, рекла је директорка Канцеларије.

На манифестацији је наступио инклузивни хор у Србији и региону ИСОН који окупља децу са инвалидитетом и сметњама у развоју, а заинтересовани су могли да погледају изложбу плаката под називом "Толеранција 2" која слави и промовише толеранцију аутора Мирка Илића, као и да уживају у наступу вокално инструменталног састава Ретро акустик, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.