Унапредити систем заштите права националних мањина

Унапредити систем заштите права националних мањинаКанцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије саопштила је данас да је делегација Саветодавног комитета Комитета министара Савета Европе у оквиру мониторинга спровођења Оквирне конвенције за заштиту националних мањина боравила у посети Србији од 27. до 31. маја.

У саопштењу се наводи да је Саветодавни комитет тело које помаже Комитету министара Савета Европе у оцени адекватности мера предузетих од стране државе уговорнице у циљу спровођења начела утврђених у том међународном уговору.

Делегација је током посете обишла више градова и разговарала са представницима локалних, покрајинских и републичких органа, као и са представницима националних савета националних мањина, невладиног сектора и међународних организација, како би добила што потпунију и објективнију слику о остваривању обавеза проистеклих из Оквирне конвенције.

Чланови Саветодавног комитета су последњег дана боравка у Србији разговарали са представницима Канцеларије за људска и мањинска права, Министарства правде и државне управе, Министарства унутрашњих послова, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства здравља и Министарства спољних послова.

Они су се позитивно изјаснили о уставном и законодавном оквиру којим је уређен систем заштите права националних мањина, и указали на неопходност даљег унапређења његове примене у пракси.

Делегација Саветодавног комитета је изразила захвалност свим државним органима чији су представници учествовали на састанку, а посебно Канцеларији за људска и мањинска права на свеобухватно припремљеном државном извештају о спровођењу Оквирне конвенције, као и на сарадњи у организацији ове посете.

Такође, истакнута је неопходност наставка дијалога државних органа и Саветодавног комитета, додаје се у саопштењу.