Усвајање Стратегије борбе против дискриминације до краја јуна

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић најавила је данас да би Влада Србије до краја јуна требало да усвоји Стратегију борбе против дискриминације за период од 2013. до 2018. године.

Пауновић је на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије, на којој је представљен рад Канцеларије за људска и мањинска права и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, рекла да су у Србији најугроженији припадници ромске и LGBT популације.

Међу угроженима, како је додала, су и особе са инвалидитетом, деца и жене.

Према њеним речима, циљ Стратегије борбе против дискриминације јесте унапређење положаја осетљивих група и мањина, као и смањење општег нивоа дискриминације у друштву.

Она је указала на то да је овај документ усмерен на девет осетљивих група и мањина, међу којима су жене, деца, LGBT особе, стари, избеглице, Роми и други.

Пауновић је саопштила и да је Канцеларија за људска и мањинска права иницирала формирање два савета - за националне мањине и за унапређење положаја Рома, који би, такође, требало да буду формирани до јуна.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије Ивана Ћирковић навела је да се припрема извештај о томе колико је буџетских средстава дато организацијама цивилног друштва током 2012. године

Ћирковић је напоменула да ће тај извештај обухватити и покрајинске и општинске власти.