„Век брата Јакала“

Београд, 15. април 2019. године - Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије и Кућа ромске културе – Романо културако кхер, у оквиру обележавања Светског дана Рома, организовали су манифестацију поводом 100 година од рођења Слободана Берберског Лале под називом „Век брата Јакала“ у галерији Народне банке Србије.

Овом приликом додељене су и плакете захвалности „Слободан Берберски“ ромским активистима, уметницима и медијским посленицима који су дали допринос ромском покрету и у посебном смислу ромској култури.

На изложби је приказано преко 160 оригиналних артефаката, што је до сада највећа збирка докумената о Слободану Берберском.

Скупу су присуствовали ромски активисти из читаве Србије, а овом приликом промовисана је и публикација „Век брата Јакала“.

Награђени су имали прилику да подсете присутне о почецима организовања Рома на просторима бивше Југославије и у свету, и да укажу на велики утицај Рома интелектуалаца на формирање међународног ромског покрета.

Изложба у галерији Народне банке Србије једна је у низу манифестација у оквиру прославе Светског дана Рома, а посетиоци изложбу у галерији Народне банке могу погледати до 24. априла.