Влада континуирано унапређује положај припадника националних мањина

Београд, 28. март 2019. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Влада Републике Србије ради на  континуираном унапређењу положаја припадника националних мањина које живе у нашој земљи истичући да је рад Савета за националне мањине потврда посвећености овој теми.  

Брнабић, која је по четврти пут председавала седници Савета, нагласила је да су бројне активности Владе и других институција, медија, организација цивилног друштва допринеле подизању свести грађана о присуству припадника националних мањина у нашој земљи и о њиховим правима, као и бољој примени антидискриминационог законодавства.

Брнабић је навела да су у периоду између две седнице Савета усвајене измене и допуне прописа којима се регулишу права националних мањина, пре свега Закона о заштити права и слобода националних мањина, Закона о националним саветима националних мањина, Закона о службеној употреби језика и писма, Закона о матичним књигама и Закона о локалној самоуправи.

Она је подсетила да су на изборима 4. новембра прошле године чланове националног савета бирали припадници 22 националне мањине. Након успешно спроведених избора, конституисани су сви национални савети, а поред постојећих националних савета, образована су још два нова и то национални савет пољске и национални савет руске националне мањине.

Она је упознала представнике националних савета националних мањина о значају спровођења пројекта Адресног регистра, који заједно реализују Републички геодетски завод, Пошта Србије, Стална конференција градова и општина и локалне самоуправе.

Ажурирање адресног регистра је још један од важних корака у правцу увођења реда у држави и модернизацији државне управе, истакла је премијерка и објаснила да ће на овај начин грађанима и привреди бити омогућене ефикасне и лако доступне услуге које пружа држава.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је истакао да је предлог Координације националних савета да култура у 2019. години буде приоритетна област у којој се програми и пројекти финансирају из Буџетског фонда за националне мањине. Савет за националне мањине једногласно је усвојио овај предлог.

Ружић, који је заменик председника Савета за националне мањине, навео је да је циљ који се постиже доделом средстава из Фонда за програме и пројекте приоритетне области унапређење културне делатности националних мањина у Србији, додајући да је за финансирање ових програма и пројеката опредељено 30 милиона динара.

Вршилац дужности директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић представила је Седми, Осми и Девети изештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, истичући да је у току израда и Десетог извештаја чије је представљање планирано за април месец.

Канцеларија за људска и мањинска права је у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе у Београду организовала представљање Анализе извештаја о примени Акционог плана за остваривање права националних мањина, која садржи препоруке за будућа побољшања у складу са стандардима Савета Европе и Европске уније. Анализу су израдили експерти ангажовани од стране Савета Европе.