Влада посвећена унапређењу положаја права мањина

Београд, 6. септембар 2018. године - Директорка владине Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић упознала је високог комесара за националне мањине ОЕБС-а Ламберта Занијера са активностима из Акционог плана за остваривање права националних мањина, истичући да израда и праћење активности из овог акционог плана показује на најбољи могући начин чврсту опредељеност Владе да се закони који се односе на остваривање права националних мањина у пуној мери примењују .

Пауновић је навела да је до сада израђено осам, и да је у изради девети извештај о спровођењу овог стратешког документа.

Обуке које су одржане у претходном периоду оствариле су свој циљ а то је подизање квалитета извештавања свих учесника у овом процесу а посебно локалних самоуправа које на најбољи начин познају потребе и проблеме са којима се сусрећу припадници националних мањина, оценила је директорка Канцеларије.

Пауновић је упознала високог комесара да је Србија припремила извештаје који се односе на Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина и Европску повељу о регионалним или мањинским језицима, и да ће након извештајних циклуса уследити спровођење добијених препорука. Пауновић је најавила да ће бити израђена листа свих препорука које су добијене како би се на адекватан и ефикасан начин пратила њихова реализација.

Пауновић је рекла да је за ову годину из буџета Србије опредељено 245 милиона динара за редовно финансирање рада националних савета.

Високи комесар за националне мањине ОЕБС-а Ламберто Занијер поздравио је напоре које Канцеларије за људска и мањинска права улаже у изради и спровођењу Акционог плана за мањине, истичући да АП представља чврсту основу за даљи рад. Занијер је похвалио напоре Владе и посвећеност у раду на унапређењу права националних мањина, као и инклузивност и  транспарентност целокупног процеса извештавања о спровођењу овог акционог плана. 

Састанку је присуствовао и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Састанак је организован у оквиру посете високог комесара Републици Србији у периоду од 05. до 07. септембра 2018. године.