Заједно до унапређења положаја особа са инвалидитетом

Београд, 11. септембар 2020. - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, Национална организација особа са инвалидитетом (НООИС) и Српски филантропски форум започели су заједничку борбу за приступачност и унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Министар Зоран Ђорђевић, извршни директор Српског филантропског форума Веран Матић и извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић договорили су на данашњем састанку сталну координација активности које су усмерене ка решавању проблема са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају.

Ђорђевић је истакао да је заједнички циљ тих активности остваривање бољег положаја особа са инвалидитетом, наводећи да ресорно министарство у континуитету спроводи активности којима се унапређује положај ове категорије становништва.

Он је на састанку, којем је присуствовала и помоћник министра Биљана Барошевић, поручио да ће наставити да се залаже за унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихово равноправно учешће у друштву и обезбеђивање једнаких могућности за напредак у сваком смислу.

Поводом 3. националног дана давања, који се обележава 9. октобра, Српски филантропски форум започео је низ конкретних активности за Србију без баријера.

Реч је о организацији панел дискусија са циљем подизања свести о проблемима особа са инвалидитетом и давање смерница за унапређење приступачности у Србији, прикупљању средстава за развој преводилачког видео-релеј центра за глувонеме и за куповину специјалних возила за удружења особа са инвалидитетом, што је идентификовано као један од већих структурних проблема.

Матић је објаснио да Српски филантропски форум, кроз свој комитет за приступачност, настоји да удружи особе са инвалидитетом, компаније које запошљавају и поштују стандарде универзалне приступачности, али и учествују у филантропским активностима којима се решавају различите потребе организација особа са инвалидитетом.

Узимајући у обзир то да се у Србији свака четврта особа сусреће са проблемом неприступачности, дугорочна сарадња приватног, невладиног и државног сектора кључна је за унапређење положаја великог броја наших суграђана, подвукао је он.

Јовановић је најавила да ће у оквиру кампање „Србија без баријера“ бити промовисани стратешки резултати остварени у области унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Она је указала на то да је НООИС, као репрезентативна организација која заступа интересе приближно 800.000 особа са инвалидитетом и њихових законских заступника, у оквиру ове кампање креирао и поставио вибер-стикер са симболом ове манифестације ради подизања свести грађана.

Јовановић је изразила уверење да ће се заједничким снагама обезбедити још бољи положај особа са инвалидитетом.

Национални дан давања ове године, заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које спроводи кампању под слоганом "Србија без баријера", настоји да допринесе решавању кључних проблема друштва.

Резултати свих активности које су Српски филантропски форум и Министарство реализовали биће представљени 9. октобра, као и 3. децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом.

Извор: Влада Србије