Завршен програм подршке инклузији Рома, преко 15 националних партнера и 20 пилот општина

Троипогодишњи пројекат за инклузију Рома, који је финансирала Европска унија а спровела Мисија ОЕБС-а у Србији у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права, завршен је данас, а више хиљада Рома из преко 20 градова и општина били су директни корисници овог пројекта.

- Пројекат "Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома" један је од најуспешнијих и најделотворнијих пројеката у области интеграције Рома који је реализован у последњих десетак година у нашој земљи, истакла је Сузана Пауновић на данас одржаној завршној конференцији пројекта у Клубу посланика. 

Пауновић је истакла да је завршна конференција пројекта истовремено и десети састанак Управног одбора пројекта, што говори о изузетној координацији коју је пројектни тим имао са Канцеларијом за људска и мањинска права, али и свим ресорним министарствима, агенцијама и националним саветом ромске заједнице. У питању је комплексан пројекат који је трајао три и по године, обухватио шест области, укључио преко 15 различитих националних партнера и 20 пилот општина широм Србије, оценила је Пауновић.

Како наводи Пауновић, у сваком тренутку су биле доступне информације о томе докле се стигло са реализацијом циљева, шта је све постигнуто, али и о проблемима и изазовима на које се наилазило. Проблеми су решавани заједничким напорима и можда је баш ту једна од „тајни успеха“ ове иницијативе где би овакав модел сарадње требало задржати и убудуће, закључила је Пауновић.

Пројекат је директно подржао реализацију претходне, али и нове Стратегије за социјално уључивање Рома у кључним областима, као што су образовање, запошљавање, становање, пружање услуга на локалном нивоу, рекла је Пауновић, додајући да  су неки од остварених резултата свакако допринели и испуњењу обавеза преузетих Акционим планом за поглавље 23 у приступању Србије Европској унији.

Пауновић је подсетила да је пројекат дао велики допринос испуњавању Оперативних закључака семинара који заједнички организују Влада Републике Србије и Европска унија. Можда најуочљивији пример јесте израда јединствене националне Базе података за праћење резултата мера за инклузију Рома.

Тим пројекта је успео да подржи оснивање 20 мобилних тимова од стране локалних самоуправа, а првих 20 самоуправа је свечано потписало Декларацију о социјалном укључивању Рома и Ромкиња која би требало да да нову енергију и посвећеност локалним самоуправама кад је реч о инклузији ромске заједнице, навела је директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Када је реч о најбољим праксама у запошљавању Рома, Пауновић је подсетила да је завршена додела последњих комада опреме за 17 предузећа која ће запослити око 60 Рома и Ромкиња, а укупна вредност опреме која је донирана износи око 375.000 евра.

У сфери образовања пројекат је дошао до зацртаног циља од 1,000 подељених стипендија током две школске године. Окончан је важан процес сертификације педагошких асистената, њих 191 је примило дипломе о завршеном програму на церемонији која је организована на Универзитету у Крагујевцу чиме је завршен вишегодишњи процес и асистенти су постали део образовног система Републике Србије, истакла је Пауновић.

У области становања, израђено је 13 урбанистичких планова подстандардних насеља у 11 општина а у 14 општина је припремљена техничка документација за 20-ак инфраструктурних пројеката. Кроз подршку Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, мапирана су 583 подстандардна ромска насеља у Србији и успостављен географски информациони систем (ГИС) који ће омогућити праћење и унапређење услова становања.

На крају, на основу постигнутих резултата, наша жеља је да се у скоријој будућности настави са оснивањем нових мобилних тимова широм Србије јер за њима потреба свакако постоји, као и са пројектима који унапређују услове живота ромске националне мањине, закључила је Пауновић, оцењујући да овај концепт има своје место и перспективу у наредном периоду.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији је истакао да је његов први задатак када је дошао у Србију био да додели деци стипендије у школи у оквиру овог пројекта. Деца су била пуна ентузијазма и драго нам је што смо могли да их подржимо. Циљ је да свакодневно унапредимо положај Рома, и желим да се захвалим Влади Србије, Канцеларији за људска и мањинска права и свим партнерима, истакао је Бенедикт додајући да су српски партнери показали сјајно вођство и вољу да се унапреди статус Рома. Он је истакао да досадашња подршка Европске уније за инклузију Рома износи 11,5 милиона евра и да се планира још  20 милиона евра. Бенедикт је најавио да ће се овогодишњи Семинар за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији одржати у јулу месецу.

 „Свеобухватан приступ инклузији Рома је био најважнији задатак са пуно изазова али је донео доста резултата, и овај пројекат остаје инспирација и за будући период. ОЕБС ради на безбедности, али када размишљате о заштити људских права заштита ромске популације је свакако важна, јер су Роми највећа етничка заједница у Европи“, рекао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Андреа Орицио. Орицио је нагласио важност спровођења мера и активности у циљу социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Србији, као и посвећеност Мисије подршци Влади Србије на овом пољу.

Лојд Тудик, руководилац пројекта представио је резултате пројекта и захвалио се свим партнерима на координацији и успешно реализованом пројекту.

Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине се захвалио Влади Србије на посвећености у решавању питања инклузије Рома истичући да се само заједничким радом може доћи до оваквих резултата. Михајловић се захвалио свим припадницима ромске националне мањине на учешћу у реализацији пројекта, партнерима, као и јединицама локалне самоуправе, истичући да је више десетина хиљада Рома осетило бенефите овог пројекта. Формирањем мобилних тимова у 20 јединица локалне самоуправе омогућена је боља међусекторска сарадња и подела надлежности и одговорности између локалних актера које се баве питањима инклузије Рома, додао је Михајловић. 

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, пројекат који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, обезбеђује подршку институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у следећим областима: приступ основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова. Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Ромски нациоанлни савет, Стална конференција градова и општина, НВО Праxис, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.